Orbirea este REVERSIBILĂ. Vezi ce au descoperit cercetătorii

Oamenii de ştiinţă au făcut un pas uriaş în tratarea orbirii şi a altor probleme oculare. Oamenii care şi-au pierdut vederea şi-o vor putea recăpăta cu ajutorul celulelor stem.

RomaniaTV.net
14 iun. 2012, 10:19
Orbirea este REVERSIBILĂ. Vezi ce au descoperit cercetătorii

Celulele stem embrionare pot forma spontan ţesut care ulterior va forma retina, acea parte a ochiului care ne permite să vedem, arată un nou studiu. Cercetătorii spun că în viitor transplantarea acestui ţesut ar putea ajuta pacienţii cu probleme de vedere să vadă din nou clar.

Medicul japonez Yoshiki Sasai, cel care a condus studiul, spune că această descoperire este o piatră de hotar în medicina regenerativă.

Retina foto-sensibilă se formează dintr-o structură cunoscută drept „paharul optic”. În timpul studiului, doctorul Sasai şi echipa sa au obţinut această structură din celule stem prelevate de la embrioni umani. Acestea au format „paharul optic”, care conţinea şi un număr mare de fotoreceptori. Iar cum degenerarea retinei începe tocmai cu deteriorarea acestor fotoreceptori, cercetătorii au concluzionat că ţesutul obţinut din celule stem ar putea fi materialul de transplant ideal în tratarea problemelor de sănătate a ochilor.