Orăşenii de la sate dau statul în judecată pentru că „au plătit taxe mincinoase”

Locuitorii din opt sate sucevene, transformate în oraşe în 2003, vor să dea statul în judecată pentru că au plătit taxe la nivelul celorlalte oraşe, deşi viaţa lor nu s-a schimbat faţă de vremurile când erau simpli săteni, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 14:41
Orăşenii de la sate dau statul în judecată pentru că „au plătit taxe mincinoase”

Prim vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, a declarat presei, marţi, că locuitorii din opt localităţi sucevene vor să dea în judecată statul român şi să ceară înapoierea sumelor achitate până în prezent drept impozite şi taxe locale, pe motiv ca banii li s-au încasat ilegal, în condiţiile în care nu au beneficiat de facilităţi corespunzătoare mediului urban.

Potrivit lui Onofrei, iniţial, oamenii au cerut revenirea localităţilor la statutul de comună, dar pe parcurs au realizat că procedura este complicată. Este vorba despre localităţile Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Liteni, Frasin, Milişăuţi, Salcea şi Vicovu de Sus.

„Oamenii au trecut la altă fază şi nu mai vor ca localităţile să revină la statutul de comuna cum a fost înainte, pentru că juridic şi procedural este foarte complicat. Acum vor să adune semnături ca să dea în judecată autorităţile de atunci şi să ceară banii ceruţi ilegal timp de aproape zece ani, pentru că au plătit taxe mincinoase, au fost minţiţi că traiesc la oraş şi ei nu trăiau la oraş şi din cauza asta au plătit taxe şi impozite mult mai mari şi neadevărate”, a explicat Onofrei, subliniind că, pentru a tranforma cele opt comune în oraşe, autorităţile social democrate de atunci au ”măsluit datele statistice”.

Onofrei a exemplificat cu localitatea Cajvana ce figura cu 70% din locuinţe racordate la reţeaua de alimentare cu apă, procentul real fiind de 5,7%. Senatorul PDL a spus că soluţia este ca toate aceste localităţi să fie aduse la standarde urbane, subliniind că autorităţile judeţene democrat liberale fac astfel de demersuri din 2008. Onofrei a precizat că în 65 de localităţi din judeţ, ce însumează 375.000 de locuitori, se află în execuţie investiţii în alimentări cu apă şi canalizare.