Oraş scufundat, despre care se credea că e doar o LEGENDĂ, îşi dezvăluie secretele FOTO

Un oraş antic egiptean, scufundat sub mare acum 1200 ani, începe să dezvăluie cum era viața în legendarul port Thonis-Heracleion.

30 apr. 2013, 17:09

Timp de mai multe secole se credea că acest oraş este o legendă, un oraş cu o avere extraordinară, menționat în Homer, vizitat de Elena din Troia și Paris, iubitul ei, dar se pare acesta a fost doar îngropat sub mare, potrivit The Telegraph.

Heracleion a existat cu adevărat, și la un deceniu după ce scafandrii au început descoperirea comorilor sale, arheologii au produs o imagine care arată cum era viața în orașul din epoca faraonilor.

Orașul, numit şi Thonis, a dispărut sub Marea Mediterană în urmă cu aproximativ 1200 ani și a fost găsit în timpul unui studiu pe malul egiptean la începutul ultimului deceniu.

Acum, viața în centrul unei rute comerciale din vremurile clasice devine clară. Cercetătorii cred că orașul a fost centrul vamal principal prin care toate schimburile comerciale din Grecia și din alte părţi ale Mării Mediterane intrau în Egipt.

Arheologii au descoperit rămășițele a mai mult de 64 de nave îngropate în lut gros și nisip care acum acoperă fundul mării. Monedele de aur și greutățile făcute din bronz și piatră fac, de asemenea, aluzie la comerțul înfloritor.

Statui uriaşe au fost descoperite și aduse la suprafață, în timp ce arheologii au descoperit alte sute de statui mici ale zeilor pe fundul mării.

Dale de piatră cu scrieri atât în greaca veche, cât şi în egipteana antică au fost, de asemenea, aduse la suprafață.

Zeci de sarcofage mici de calcar au fost descoperite recent de către scafandri și se crede că au conținut o dată animale mumificate şi au fost puse acolo pentru a potoli setea zeilor.

Scufundat la peste 45 de metri sub apă, sit-ul este localizat în ceea ce este acum cunoscut drept Golful Aboukir. În secolul 8 î.Hr., când se crede că a fost construit orașul, el ar fi fost așezat la gura de vărsare a fluviului Nil în Marea Mediterană.

Oamenii de știință încă nu ştiu ce a făcut ca orașul să se scufunde în apă, dar se crede că creșterea treptată a nivelului mării și o prăbușire bruscă a sedimentelor instabile pe care orașul a fost construit ar fi făcut ca zona să scadă sub nivelul mării.

De-a lungul timpului existenţa orașului a dispărut şi din memorie, împreună cu alte așezări pierdute de-a lungul coastei.