Oprişan i-a cerut lui Băsescu să intervină pentru declararea stării de alertă în Vrancea

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan (PSD), i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu în care îi solicită să intervină la Guvern pentru ca acesta să declare stare de alertă în Vrancea în vederea unei intervenţii mai eficiente împotriva efectelor viscolului şi căderilor abudente de zăpadă.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 18:46
Oprişan i-a cerut lui Băsescu să intervină pentru declararea stării de alertă în Vrancea

Oprişan susţine că judeţul pe care îl conduce este afectat într-o mai mare măsură decât în timpul inundaţiilor din 2005, în parte şi datorită faptului în care au intervenit autorităţile administraţiei centrale.

Managementul situaţiilor de urgenţă arată că prima măsură de prevenire a unui astfel de fenomen este cea legată de anunţarea populaţiei de iminenţa producerii unor fenomene meteorologice severe. Acest lucru nu a fost făcut la modul profesionist de către instituţiile Guvernului României, drept pentru care aproape toţi cetăţenii nu şi-au luat măsuri de precauţie şi acum se confruntă cu o lipsă de alimente, medicamente şi alte produse de bază. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu agenţii economici a căror stocuri s-au epuizat„, scrie Oprişan, alăturând în scrisoare şi o fotografie cu rafturile goale ale unui supermarket din Focşani.

Proporţiile crizei sunt atât de mari încât este pusă în pericol viaţa şi sănătatea multor locuitori ai judeţului. „Localităţi întregi sunt blocate, iar oamenii de aici semnalează lipsa alimentelor de bază. De la unele dintre aceste localităţi nu mai avem veşti de nici un fel deoarece nu mai există comunicaţii, ca urmare a lipsei energiei electrice. Mănăstirile de măicuţe sunt complet blocate şi nu mai sunt alimentate cu energie electrică„, a exemplificat Oprişan.

Preşedintele CJ Vrancea a arătat că eficienţa intervenţiei autorităţilor a fost limitată de refuzul Ministerului de Interne de a aproba declararea stării de alertă şi intervenţia conformă prevederilor legale în acest caz.

Nu am solicitat evacuarea populaţiei sau măsuri specifice stării de urgenţă, ci am solicitat crearea cadrului juridic care să ne permită să contractăm şi să aducem în judeţul nostru utilajele necesare care să completeze ceea ce se lucrează deja şi să desfacă în prima etapă, într-un timp cât mai scurt toate drumurile„, precizează Marian Oprişan.

Vă rog să vă gândiţi la Vrancea, unde oamenii sunt izolaţi de peste şase zile, unde zăpada are şi patru metri înălţime şi unde se anunţă alte precipitaţii. Vă rog sa vă gândiţi omeneşte si nu din prisma „modelului comunist” pe care îl aplică unii guvernanţi, potrivit căruia e mai bine să dăm impresia că lucrurile nu sunt atât de grave, doar pentru a nu comenta nu ştiu cine, nu ştiu ce. Această situaţie nu este generată de vreun om politic, ci de natură, care ne arată, iată, cat de neînsemnaţi putem fi„, conchide preşedintele CJ Vrancea.