Oprescu: Bucureştenii NU vor mai plăti căldura în doi ani. Vezi în ce condiţii VIDEO

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, miercuri, că, în doi ani, bucureştenii nu vor mai plăti căldura, dacă investitorul care va administra noua structură înfiinţată prin comasarea RADET şi ELCEN va ceda municipalităţii măcar 1% din profitul estimat.

27 mart. 2013, 15:59
Oprescu: Bucureştenii NU vor mai plăti căldura în doi ani. Vezi în ce condiţii VIDEO

Vom păstra subvenţia la căldură către cetăţenii noştri, iar în viitorul apropiat vrem să scădem preţul la gigacalorie. Energia termică nu trebuie să mai fie plătită de populaţie. În doi ani de zile bucureştenii nu vor mai plăti căldura„, a declarat Oprescu, la România TV.

Citeşte şi Oprescu: ELCEN va fi privatizată prin delegare de serviciu, după modelul Apa Nova

Măsura comasării RADET cu ELCEN vine ca urmare a unui „sistem păgubos, depăşit tehnic, neperformant, cu randamente scăzute şi cu o gestionare defectuoasă”, aşa cum îl clasifică Sorin Oprescu.

Sistemul acesta a fost un sistem păgubos timp de aproape 23 de ani. S-au adunat penalităţi aiurea de aproape 8.000 de miliarde. În felul acesta, Primăria trebuia să plătească penalităţile, datoriile şi pe urmă să funcţioneze normal.„, a declarat primarul Capitalei la România TV.

Executivul a aprobat, miercuri, în şedinţa săptămânală, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

La finalul şedinţei de Guvern, Sorin Oprescu s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, edilul avansând, în urma discuţiilor, scenariul în care niciun bucureştean nu ar mai plăti pentru încălzire în doi ani.

Dacă în doi ani de zile – şi sper să reuşesc să parcurg toţi paşii în caz de delegare de serviciu – toată lumea este de acord, mă refer la economişti, la finanţişti, că profitul celor care preiau această delegare este, undeva, de 11% anual. Dacă din profitul acesta, mă refer la producerea de energie electrică 80% şi 20% din termic, dacă 1% din acest profit anual este de acord – şi cred eu că o să fie de acord – să-l dea Primăriei Generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzire„, a explicat Oprescu.

Edilul a adăugat că este vorba de un calcul mai complicat şi i-au trebuit vreo două ore să înţeleagă ceva din el, dar este vorba de o ţintă care ar putea fi atinsă în termen de doi ani de la momentul delegării de serviciu pentru noua companie.

Citeşte şi NEREGULI la RADET. Fostul director şi actualul şef al regiei, prezentaţi ca responsabili

Primarul Capitalei s-a arătat mulţumit de colaborarea „constructivă” pe care a avut-o cu Guvernul.

Am cerut aprobarea în urmă cu patru ani, cu trei ani, cu doi ani să se producă ce s-a produs astăzi. RADET să intre într-o societate comercială care să fie condusă după principii comerciale, nu după un dictat politic.”, a spus Oprescu la România TV.

„Este pentru prima dată când Guvernul României şi Administraţia Municipiului Bucureşti colaborează constructiv, eficient şi concret, într-o perioadă scurtă de timp. Am luat împreună o decizie corectă şi foarte importantă pentru bucureşteni.”, a punctat primarul la întâlnirea cu Victor Ponta.

Oprescu a mai precizat că ELCEN va fi privatizată prin delegare de serviciu, după modelul Apa Nova din 1999, municipalitatea analizând însă şi varianta încheierii unui parteneriat public-privat (PPP).