Oprea vrea să refacă pensiile diminuate ale militarilor

Vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR) a depus la Parlament un proiect de lege care prevede revenirea la cuantumul din decembrie 2010 al pensiilor din sistemul de apărare naţională şi ordine publică care au fost diminuate după ce principiul contributivităţii a fost aplicat şi acestor pensii. Astfel, Oprea vrea să repare una din hibele care a afectat recalcularea pensiilor militare ce s-a făcut în perioada în care a fost ministru al Apărării în guvernul Boc.

28 mart. 2013, 16:42
Oprea vrea să refacă pensiile diminuate ale militarilor

Proiectul lui Oprea, înregistrat la Camera Deputaţilor, are un singur articol şi prevede ca pensiile militare care au scăzut în urma recalculării din 2010 să revină la nivelul de dinainte de recalculare.

În expunerea de motive, Oprea susţine că reducerea unor pensii ale fostelor cadre militare s-a datorat faptului că nu au mai fost găsite toate documentele care să permită recalcularea exactă a pensiilor, folosindu-se alte criterii precum salariul mediu brut pe economie sau cuantumul soldelor de grad şi al soldelor de funcţie minime, corespunzătoare gradului militar obţinut.

„Prin prezenta lege se înlătură inechităţile dintre beneficiarii ale căror venituri reale realizate lunar au fost identificate şi cei cărora nu li s-a putut identifica veniturile din cauza distrugerii arhivelor sau deteriorării acestora în timp”, susţine acum Oprea adăugând că noua prevedere respectă dreptul fundamental la pensie.

Alături de Gabriel Oprea, care a iniţiat proiectul de lege ca senator, apar drept cosemnatari 14 deputaţi şi senatori PSD şi PNL, printre care senatorul Corneliu Dobriţoiu (PNL), fost ministru al Apărării, deputatul Radu Stroe (PNL), ministru de Interne şi deputatul Adrian Scutaru (PNL).

Premierul Victor Ponta a reiterat marţi necesitatea de a face dreptate militarilor afectaţi de recalcularea pensiilor, fără a le tăia însă celor care au avut de câştigat.

„Ştiu că cei 90% din militari care au avut de câştigat de pe urma recalculării nu trebuie să piardă niciun leu, pentru că, dacă venim cu o nouă lege, e posibil să piardă şi nu cred că e corect. Sunt hotărât să facem dreptate celor 8-9-10% care au fost afectaţi şi care nu ne-au cerut bani. Ştiţi, în armată cea mai importanta este onoarea şi trebuie să reparăm nedreptatea făcută de Emil Boc”, afirmă Victor Ponta, într-o postare pe facebook.