Operaţiune de salvare în Munţii Rodnei: Patru turişti au fost căutaţi opt ore de salvamontişti

Patru turişti s-au rătăcit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Munţii Rodnei, ei apelând la salvamontiştii bistriţeni care i-au salvat după o operaţiune care a durat aproximativ opt ore.

RomaniaTV.net
25 nov. 2012, 12:03
Operaţiune de salvare în Munţii Rodnei: Patru turişti au fost căutaţi opt ore de salvamontişti

Sâmbătă seara, Serviciul Public Salvamont Bistriţa-Năsăud a primit un apel, în jurul orei 22.00, de la patru turişti care intenţionau să ajungă pe Vârful Pietrosul, dar s-au rătăcit pe traseu.

Potrivit şefului Serviciului Public Salvamont Bistriţa-Năsăud, Mircea Baciu, cei patru – doi băieţi şi două fete, din Baia Mare şi Mediaş, plecaseră din Borşa spre Vârful Pietrosu pe un traseu care în mod normal se parcurge în două zile – mai ales în această perioadă a anului, când se întunecă foarte devreme. Ei primiseră însă o informaţie eronată potrivit căreia nu le-ar fi luat mai mult de opt, nouă ore să ajungă la destinaţie, informează Mediafax.

„Au plecat foarte târziu din Borşa (judeţul Maramureş – n.r.), în jur de ora 12.00, au ajuns pe creastă în jur de 17.00 şi nu au mai ştiut încotro să o ia fiind foarte întuneric. Nu aveau nici cort să înnopteze, aşa că s-au speriat. Ne-au apelat pe noi, i-am dirijat să se întoarcă spre satul Anieş, din Bistriţa-Năsăud, pe un traseu marcat, au coborât pe unde le-am spus, noi ne-am dus înspre ei cu maşina şi am reuşit să-i găsim. În jurul orei 5.00, am ajuns cu ei în gară. Cred că acum sunt în drum spre casele lor”, a declarat Mircea Baciu, adăugând că turiştii care se aventurează pe munte trebuie să se informeze corect în legătură cu lungimea traseelor şi să nu pornească la drum dacă nu au echipamentul necesar.

„Ei aveau echipament de urcat pe munte, dar nu şi cort. Informaţia aceea eronată referitoare la lungimea traseului i-a derutat şi i-a adus în situaţia de a avea nevoie de ajutor”, a declarat Mircea Baciu.

Rezervaţia Pietrosul Rodnei se află în partea nord-vestică a Munţilor Rodnei, la circa 2.300 de metri altitudine.