Operaţie de scolioză în premieră naţională la Timişoara VIDEO

O femeie din Oradea, diagnosticată cu o formă severă de scolioză, a fost operată de un renumit chirurg rus, printr-o metodă inventată chiar de el.

RomaniaTV.net
03 nov. 2012, 09:41
Operaţie de scolioză în premieră naţională la Timişoara VIDEO

Pacienta are 42 de ani şi suferă de scolioză încă din adolescenţă. În timp i se formase o cocoaşă, iar pe lângă aspectul inestetic, au început să apară şi probleme de sănătate.

„Avea dureri mari, putea prăbuşi coloana şi mai mult, făcea insuficienţă cardiacă şi nu murea din cauza coloanei ci din cauze cardiace”, a declarat Dan Poenaru, şef Clinica II Ortopedie.

Femeia a fost operată gratuit de chirurgul rus Alexandr Laka, celebru în lume pentru inovaţiile sale în chirurgia coloanei. Instrumentarul inventat de acesta se foloseşte deja de 3 ani în Rusia şi Germania.

„Pentru această operaţie folosim o metodă diferită faţă de cea clasică în Europa. Este bazată pe cârlige sublaminare care permit prezervarea unei părţi mai mari din coloana vertebrală şi asigură o fixaţie mai eficientă. Numai în centrul nostru noi facem 150-200 de operaţii pe an”, a precizat Alexandr Laka.

Deşi această metodă de operaţie este mai eficientă, din păcate în Romania nu se va putea practica pentru că nu avem încă banii necesari pentru achiziţionarea instrumentarului. Iar specialiştii din domeniu sunt foarte puţini.

„Este superioară din mai multe puncte de vedere celorlalte metode de chirurgie a scoliozelor. Este mai puţin sângerândă. În al doilea rând durează mai puţin în timp, în al treilea rând este mai ieftină şi în al patrulea rând dacă se face o revizie a şuruburilor este mai uşor de efectuat”, a adăugat Dan Poenaru.

Protezele din titan pentru o astfel de operaţie ajung până la 3.000 de euro.