OMV Petrom, amendată cu 40.000 de lei pentru poluare în judeţul Dâmboviţa

Compania OMV Petrom a fost amendată de Garda de Mediu cu 40.000 de lei, după ce, în urma unei avarii, pe traseul unei conducte a societăţii din Parcul 4 Corabia, judeţul Dâmboviţa, s-au scurs circa 150 de litri de petrol, care au ajuns în sol şi în apă, potrivit unui comunicat al Gărzii.

RomaniaTV.net
15 feb. 2013, 18:01
OMV Petrom, amendată cu 40.000 de lei pentru poluare în judeţul Dâmboviţa

Avaria s-a produs joi pe conducta de pompare a ţiţeiului brut aparţinând OMV Petrom S.A – Asset VI Muntenia Central, conductă localizată în Parcul 4 Cobia, localitatea Căpşuna, judeţul Dâmboviţa.

Ca urmare a acestui incident, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) din cadrul Comisariatului Judeţean Dâmboviţa au efectuat un control pe teren, constatând că, în urma avariei produse de coroziune, pe traseul conductei (100 de metri) s-au scurs circa 150 de litri de ţiţei, provocând o poluare a solului pe o suprafaţă totală de aproximativ 80 de metri pătraţi, în domeniul forestier.

Totodată, scurgerea de ţiţei a generat irizaţii de petrol pe cursul de apă al pârâului Cobia, pe o lungime de circa 3.000 de metri, şi a afectat terenul care delimitează zona de curgere, pe o suprafaţă totală de aproximativ 40 de metri pătraţi, mai informează sursa citată.

În urma celor constatate, comisarii GNM au sancţionat OMV Petrom SA – Asset VI Muntenia Central cu amendă contravenţională în valoare de 40.000 de lei, pentru faptul că nu a asigurat sisteme proprii de supraveghere a instalaţiilor şi proceselor tehnologice, ceea ce a condus la poluarea accidentală.

Totodată, au fost dispuse o serie de măsuri cu termen, de care răspunde compania, precum curăţarea terenului şi aducerea solului la starea iniţială până în data de 25 februarie 2013 şi recuperarea integrală a ţiţeiului de pe lungimea afectată a cursului de apă, până vineri.

Orice pagube produse ca urmare a poluării accidentale trebuie suportate de societatea comercială, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, aprobată de Legea nr. 265/2004, cu modificările ulterioare, se mai arată în comunicatul GNM.