OMM: 2012, în topul celor mai călduroşi ani din ultimul secol şi jumătate

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat joi că 2012 a fost cel de-al nouălea an cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice, în pofida efectului de răcire al fenomenului La Nina, informează agenţia de presă Xinhua.

02 mai 2013, 13:44
OMM: 2012, în topul celor mai călduroşi ani din ultimul secol şi jumătate

Potrivit raportului anual OMM, temperatura globală estimată de la nivelul solului şi suprafeţei oceanului în 2012 a fost cu 0,45 de grade Celsius mai mare decât media din perioada 1961-1990, de 14,0 grade, informează Agerpres.

Datele plasează, astfel, 2012 pe locul al nouălea în topul celor mai călduroşi ani din ultimul secol şi jumătate, prima măsurătoare de acest fel fiind efectuată în 1850.

Temperaturi mai mari decât media s-au înregistrat în cea mai mare parte a suprafeţelor terestre de pe glob, în special în America de Nord, sudul Europei, vestul Rusiei, zone din nordul Africii şi sudul Americii de Sud.

Potrivit secretarului general al OMM, Michael Jarraud, deşi rata de încălzire diferă de la an la an, datorită variabilităţii naturale cauzate de fenomenul El Nino, erupţii vulcanice sau alte fenomene naturale, încălzirea continuă a atmosferei inferioare este un semn îngrijorător.

Topirea masivă a gheţii din regiunea arctică în perioada august-septembrie, atunci când aceasta a fost cu 18% mai redusă decât nivelul record din 2007, de 4,17 milioane de km pătraţi, este, de asemenea, ‘un semn îngrijorător privind schimbarea climatică’.

‘În anul 2012 s-au înregistrat şi alte extreme, precum secete şi cicloane tropicale. Variabilitatea climatică naturală a avut dintotdeauna ca rezultat asemenea extreme, dar caracteristicile fizice ale condiţiilor meteorologice extreme şi ale fenomenelor climatice sunt modelate din ce în ce mai mult de schimbarea climatică’, a adăugat Jarraud.

‘De exemplu, deoarece nivelul mării este acum cu 20 cm mai mare decât în 1880, furtuni precum uraganul Sandy cauzează inundaţii mai importante în zona de coastă decât atunci’, a explicat secretarul general al OMM.