Omar Hayssam este de NEGĂSIT. Poliţia şi ANP spun că sirianul NU este în custodia lor

Omar Hayssam a fost adus în România pentru a răspunde pentru faptele de terorism pentru care a fost condamnat, însă nimeni nu pare a şti oficial unde se află acesta, informează România TV. Sirianul nu s-a prezentat, marţi, la Tribunalul Bucureşti, unde era citat într-un proces în care este acuzat de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Prin urmare, procurorii au solicitat amânarea procesului, din cauza lipsei de procedură în citarea inculpatului.

RomaniaTV.net
23 iul. 2013, 07:43
Omar Hayssam este de NEGĂSIT. Poliţia şi ANP spun că sirianul NU este în custodia lor

Omar Hayssam era aşteptat, marţi, la Tribunalul Bucureşti, pentru a fi judecat într-un dosar în care este acuzat de delapidare şi înşelăciune, după ce a provocat un prejudiciu de peste 20 de milioane de euro unor bănci comerciale de la care a obţinut credite pe mai multe firme, fără a mai returna însă împrumuturile.

Hayssam a fost citat de Tribunalul Bucureşti atât la arestul Poliţiei Capitalei, cât şi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, însă ambele instituţii susţin că sirianul condamnat deja pentru terorism, la 20 de ani de închisoare, nu se află în custodia lor, cu toate că el a fost adus în România încă de săptămâna trecută.

Astfel, potrivit România TV, Omar Hayssam se află, cel mai probabil, în custodia serviciilor secrete şi este ţinut într-o locaţie secretă pentru a da explicaţii despre modul în care a reuşit să fugă din România şi despre implicarea în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, în 2005.

DEZVĂLUIRI importante privind capturarea lui Omar Hayssam şi aducerea lui în România

Din cauza neprezentării lui Omar Hayssam, procurorii au cerut amânarea dosarului, în care s-a cerut arestarea preventivă a sirianului, până la 31 iulie.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul său, Mihai Nasture şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.

Purtătorul de cuvânt al DIICOT, procurorul Nadina Spînu, a declarat vineri că în dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului în judecată, arestarea preventivă a lui Omar Hayssam pentru infracţiunile de care este acuzat.

Spânu a spus că la termenele anterioare nu s-a putut discuta această solicitare, din cauză că Hayssam nu a fost prezent şi nu a putut fi citat corespunzător. Ea a precizat că la termenul de marţi, când cel mai probabil şi Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua în discuţie această cerere.

Tribunalul Bucureşti a stabilit termenul de 23 iulie după ce în 17 iunie a amânat judecarea pentru lipsa de apărare în cazul lui Mohamad Omar.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo” şi fraude în cauza „Foresta Nehoiu”. El este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.

Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 12 septembrie.