Om în flăcări. 51 de persoane au fost rănite în Piaţa Universităţii VIDEO

Peste 1.000 de persoane s-au adunat duminică în Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a protesta împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului. După ora 19.00, protestul a devenit violent. Mai mulţi jandarmi, protestatari şi jurnalişti au fost răniţi. S-a dat cu gaze lacrimogene, mai mulţi protestatari au aruncat cu pietre şi petarde. O persoană a luat foc.

RomaniaTV.net
15 ian. 2012, 13:39

Numărul victimelor în urma protestelor violente din centrul Capitalei s-a dublat într-o singură oră, 51 de persoane primind, duminică, îngrijiri medicale, dintre care 19 au fost duse la spital, patru fiind jandarmi, potrivit informaţiilor de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Din totalul victimelor, 12 au fost investigate de către SABI, trei fiind duse la Spitalul de Oftalmologie pentru suferinţe provocate de gaze lacrimogene şi alte substanţe, a declarat medicul Cristian Grasu, director medical SABI.

Celelalte 16 persoane au fost duse la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Floreasca.

Protestul din Piaţa Universitate a devenit violent după ce mai mulţi oamenii au rupt gardurile şi au ieşit în bulevard, unii aruncând cu torţe aprinse, cu pietre, cu bucăţi din caldarâm în jandarmi. Cameramanul Augustin Danaila şi reporterul Cristian Zarescu au fost răniţi.

În Piaţa Universităţii au fost duminică peste 1.000 de protestatari. Manifestanţii au fost împărţiţi în două grupuri. Protestatarii au adus pancrade pe care au scris mesaje împotriva preşedintelui Băsescu: „Jos Băsescu”,”Stop corupţiei”. Protestatarii spun că demisia lui Traian Băsescu este soluţia pentru toate problemele lor. La început cei mai mulţi manifestanţi erau pensionari, dar spre seară s-au alăturat şi mulţi tineri.

„Nu mai putem, nu mai putem suporta. Nu suntem golani, suntem muncitori, intelectuali, oameni care am vrea sa lucrăm, dar nu mai avem unde”, a declarat un protestatar citat de MEDIAFAX.

Prim-ministrul Emil Boc a făcut duminică prima declaraţie de la începutul protestelor. Şeful Guvernului a spus că doar dialogul instituţional poate rezolva problemele României şi că soarta Guvernului său poate fiu decisă doar de către Parlament. Coaliţia va discuta luni elaborarea unui nou proiect de lege al Sănătăţii.

„Dialogul este singura cale de rezolvare a tuturor problemelor în România. Nu cred în soluţii violente. Şi jandarmii şi protestatarii sunt oameni cu familii, cu problemele lor, iar soluţia nu sunt cărămizile aruncate într-o parte sau alta. Orice se poate negocia, mai puţin viaţa”, a declarat Boc, la ieşirea de la spitalul Floreasca, unde l-a vizitat pe jandarmul internat în urma incidentelor de sâmbătă.

Apel la calm au făcut duminică primarul general Sorin Oprescu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar şi Jandarmeria Română.