Odiseea taxei auto – cel mai controversat bir din istoria recentă a României

Taxa specială de primă înmatriculare, taxa de poluare - numele pompoase ale controversatei taxe auto care din 2006 şi până azi a chinuit populaţia şi a enervat cancelariile europene. Un bir care a scos la un momendat lumea în stradă. Probabil, în istoria României, nici o altă taxă n-a suferit atâtea modificări.

RomaniaTV.net
24 ian. 2012, 11:46
Odiseea taxei auto – cel mai controversat bir din istoria recentă a României

România se apropia de intrarea în UE în toamna lui 2006 şi toată lumea aştepta piaţa liberă, fără taxe vamale, cu gândul la o maşină bună, eventual germană, la preţ de Dacie.

Planurile românilor au fost însă zădărnicite de apariţia în spaţiul public a unei taxe care se cocea în cabinetele ministrului Finanţelor de la acea vreme, Sebastian Vlădescu, şi care avea să pună barieră tuturor maşinilor second-hand care ar fi putut intra liber în ţară după 1 ianuarie 2007.

Într-un raport de monitorizare din septembrie 2006, Comisia europeană cerea României să renunţe la planurile cu taxa auto, dar guvernul a mers mai departe.

 

2007 – Ura! Maşini fără vamă. Ba nu.

După 1 ianuarie românii s-au trezit cu un bir care taxa maşina funcţie de vechime şi de norma de poluare. Pentru o maşină care pe mobile.de nu costa mai mult de 1.000-2.000 de euro, statul român cerea la înmatriculare mii şi chiar zeci de mii de euro. În proiectul guvernului taxa nu arăta atât de rău, dar a fost majorată, prin amendamente, în Parlament.

Guvernul argumenta că maşinile vechi poluează mai mult şi că poluatorul trebuie să plătească (mai târziu, când au apărut alte interese, guvernanţii aveau să argumenteze invers: că o maşină veche are o durată mică de viaţă şi, aşadar, poluează mai puţin decât una nouă, în timp).

Biroul de taxe al Comisiei s-a uitat la taxa auto până în martie, când a decis să ceară deschiderea unei proceduri de infridgement împotriva României, pe motiv că taxa este discriminatorie şi nu corespune principiului european al liberei circulaţii. Existau voci care îl acuzau pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că ar fi pus taxa ca să-şi poată vinde maşinile Citroen, o firmă de-a sa fiind importator exclusiv. Alte voci spuneau că ar fi protejată Dacia.

Vehemenţa adversarilor taxei şi ameninţările venite din partea UE au dus chiar din primul an de funcţionare a taxei la gândirea unor modificări. Primele din odiseea taxei auto.

Pentru început, părintele taxei auto, Vlădescu, a spus că nu taxa e problema, ci denumirea ei. Asa a avansat ideea schimbării numelui din taxă de înmatriculare în taxă de poluare.

„Avem discutii la nivelul Comisiei Europene, se gandeste la o taxa ecologica, poate era bine sa-i spunem asa de la inceput”, a declarat ministrul la începutul anului.

În octombrie, noul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian, se hotărâse deja s-o schimbe şi venea cu filosofia că maşina nouă poluează, în timp, mai mult decât cea veche, cea din urmă având mai puţin de mers până la casare. În decembrie, Comisia europeană trece la a doua etapa a procedurii de “infringement”, faza premergatoare actionarii Romaniei la Curtea Europeana de Justitie. Va opri acţiunea în 2009.

 

2008 – Taxa de poluare şi cadoul preşedintelui către Dacia

 

Între octombrie şi aprilie au existat zeci de variante de midificare a taxei. Toate au rămas doar proiecte. Taxa a făcut la începutul anului chiar obiectul unei moţiuni simple din partea PD-L.

În aprilie, guvernul aproba o nouă variantă a taxei la care cuantumul creştea pentru maşinile noi şi scădea pentru cele second-hand.

La 1 iulie 2008 intra astfel în vigoare „taxa de poluare”, care mai primea în algoritm, pe lângă vechime, cilindree şi norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon. Pentru că avusese prea multe probleme de imagine din cauza taxei, Vosganian a pasat responsabilitatea ei Ministerului Mediului. Noua taxă auto avea grave probleme cu legalitatea, dovadă că de anul acesta toti cei care au plătit taxa auto dupa 1 iulie 2008 pot cere restituirea diferenţei de bani, recalculată după taxa curentă.

Noua formulă nemulţumea acum producătorul intern şi importatorii de maşini noi.

Chestiunea s-a rezolvat după o vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Dacia, în noiembrie, unde a promis că maşinile vor fi scutite de taxa auto. În aceeaşi luna, Guvernul a aprobat exceptarea (până la finalul lui 2009) de la plata taxei a maşinilor noi Euro 4 cu motor de sub 2.000 de centimetri cubi.

Doar o lună mai târziu guvernul decidea triplarea taxei de poluare la achizitionarea vehiculelor second-hand de import, stârnind proteste în toată ţara. Attila Korodi, ministrul Mediului de la acea dată a refuzat sa semneze ordonanta de urgenta.

Noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, spune că vrea întoarcerea la taxa auto care era în vigoare în vara lui 2008.

Românii găsiseră deja o metodă de ocolire a taxei auto, înmatriculând maşini în Bulgaria. Totul se transformă în afacere în toată regula în Ruse.

 

2009 – Altă taxă şi ameninţarea impozitului pentru tot poporul

 

În februarie, intra în vigoare o nouă variantă a taxei, după cea triplată, care scădea cu circa o treime cuantumul pentru masinile second-hand.

Nici nu se uscase bine cerneala pe noua grilă că ministrul Nemirschi vorbea iar de modificarea taxei. De data aceasta avea să scandalizeze iar populaţia prin propunerea ca taxa luată la înmatriculare să se transforme, din 2010, în impozit anual, pentru toţi proprietarii.

Guvernul avea să renunţe la acest gând „din cauza crizei economice”.

 

2010 – taxă şi pentru Dacia

În ianuarie, la insistenţele Comisiei europene care a acuzat guvernul de protecţionism, se reintroduce taxa pentru maşinile noi cu euro 4 de sub 2.000 de centimetri cubi, adică pentru Dacia.

În septembrie, ministrul Mediului Laszlo Borbely era hotărât să crească taxa auto în 2011 şi să includă şi modelele care sunt echipate cu motorizări Euro 5.

În decembrie, guvernul aproba o nouă creştere a taxei pentru maşinile vechi.

 

2011 – Se face taxa pe placul UE

În aprilie,Curtea de Justitie a UE decide ca taxa auto este discriminatorie, iar Guvernul este obligat să o modifice.

În mai, autoritatile spun ca vor modifica taxa dar vin si cu o noutate neasteptată: şi maşinile înscrise în ţară înainte de 2007 vor plăti taxa, la revânzare.

 

2012 – Suspendarea enormităţii

Taxa auto e redusă la 1 ianuarie, în conformitate cu dispoziţiile Curţii europene de Justiţie, iar statul e obligat să restituie plătitorilor eventualele diferenţe între taxa actuală şi variantele de după 1 iulie 2008. Ieri, guvernul a hotărât suspendarea pe un an de zile a prevederii legate de taxa aplicată la revânzarea maşinilor înmatriculate în ţară înainte de 2007.

Nota: În articol au fost folosite date de pe site-ul 0-100.ro