Obama îi susţine în secret pe rebelii libieni. Assad este la fel ca Muammar Gaddafi

În timp ce comunitatea internaţională face apel la încetarea focului în Siria, Casa Albă face demersuri ascunse pentru susţinerea rebelilor sirieni.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 11:23
Obama îi susţine în secret pe rebelii libieni. Assad este la fel ca Muammar Gaddafi

Violenţele continuă să ia amploare în Siria. Oficial, comunitatea internaţională se limitează la apeluri pentru încetarea focului. În culise, însă, demersurile concrete se intensifică.

Surse din administraţia americană au declarat că preşedintele Barack Obama a semnat un ordin secret prin care autorizează Statele Unite să susţină rebelii.

Deocamdată nu este clar dacă ordinul permite şi furnizarea de arme către opoziţia siriană. Între timp, rebelii au anunţat că au executat mai mulţi susţinători ai regimului Assad.

Acţiunea a fost criticată dur de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.  Cele mai dure lupte din ţară se duc în oraşul Alep. ONU a declarat că rebelii au adus în zonă tancuri şi armament greu, care erau deţinute anterior de armata siriană, în timp ce avioanele regimului de la Damasc continuă să bombardeaze regiunea.

Experţii avertizează că luptele ar putea dura destul de mult. Cele două părţi sunt egale în prezent în ceea ce priveşte luptele. Deşi forţele de opoziţie controlează unele străzi şi cartiere din Alep, după evacuarea tuturor locuitorilor va fi mai uşor pentru forţele guvernamentale să îşi concentreze eforturile.

Pe de altă parte, refugiaţii sirieni din Turcia spun că zilele lui Assad sunt numărate. „Bashar al-Assad este la fel ca Muammar Gaddafi. Nu este nicio diferenţă faţă de Gaddafi, care a rostit la un moment dat un discurs la baza Aziziya şi a spus că a câştigat războiul. Assad repetă aceleaşi cuvinte. Şi Saddam a avut la un moment dat un discurs similar, dar zilele lui Assad sunt pe terminate„, a afirmat unul dintre refugiaţii sirieni.

Bilanţul violenţelor din Siria, care au izbucnit în martie anul trecut, este extrem de sângeros. Cel puţin 20.000 de oameni au murit, iar sute de mii au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.