Oameni izolaţi şi drumuri blocate din cauza zăpezii, în Moldova. Troienele ajung şi la TREI METRI

Mii de oameni sunt izolaţi în Moldova din cauza ninsorii şi a viscolului. Mai multe drumuri naţionale sunt încă închise, iar prognoza meteo pentru următoarele zile anunţă în continuare temperaturi scăzute şi precipitaţii.

27 ian. 2013, 06:40
Oameni izolaţi şi drumuri blocate din cauza zăpezii, în Moldova. Troienele ajung şi la TREI METRI

UPDATE 11.20 Zeci de TIR-uri sunt blocate în vama Albiţa, la intrarea din Republica Moldova în România. Oamenii aşteaptă să intre în România şi de 72 de ore şi şi-au pierdut răbdarea. Mulţi dintre ei nici măcar nu şi-au făcut provizii pentru drum, deoarece se aşteptau să intre repede în România. Şoferii de TIR sunt nemulţumiţi pentru că nimeni nu îi bagă în seamă, iar cei de la şefa vămii şi şeful Poliţiei de Frontieră le-au spus că nu au nicio putere să remedieze situaţia. „Ni s-a spus să punem noi mâna pe lopeţi să curăţăm zăpada, că nu e treaba lor să cureţe zăpada din terminal”, a declarat unul dintre şoferii de TIR blocaţi în vama Albiţa.

Dacă la intrarea în vamă din Republica Moldova TIR-urile au format o coadă lungă de 6 kilometri, pe sensul de ieşire din România se circulă normal.

Iarna nu se dă bătută, dar nici autorităţile, care sunt în permanenţă în alertă.

Cea mai afectată este zona Moldovei, unde mai multe drumuri naţionale sunt blocate, iar cele judeţene fie sunt impracticabile, fie foarte greu accesibile. Mai mulţi bolnavi care au avut nevoie de ajutor au aşteptat ore în şir ambulanţele, care au rămas blocate în nămeţi. La situaţiile cele mai grave s-a intervenit fie cu elicopterul, fie cu ambulanţele cu şenile, iar în alte cazuri oamenii care aveau nevoie de ajutor au fost preluaţi de la locuinţele lor de utilaje de deszăpezire, care i-au dus la echipele de intervenţie medicală.

Autorităţile locale au beneficiat de sprijinul a peste 700 de poliţişti, pompieri şi jandarmi, care au participat la misiuni de intervenţie în zonele afectate de ninsori, dar şi de ajutorul armatei.

O femeie de 22 de ani din judeţul Iaşi a născut, de altfel, chiar în maşina de pompieri cu care a fost transportată la maternitate.

În judeţul Vaslui s-a intervenit cu şenilate la un pacient cu infarct şi la o femeie cu probleme renale şi cardiace.

În nordul judeţului Galaţi, troienele ating, în unele zone, chiar şi 3 metri. „În nordul judeţului, zăpada atinge până la 3 metri şi ceva, deci a nins extrem de mult. Toate drumurile judeţene sunt deschise, probleme avem cu drumuri naţionale, şi anume un sector din drumul national 24D”, a declarat Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ Galaţi.

Situaţii extreme şi în Vracea. Patru sate sunt complet izolate. Pe o porţiune de aproximativ 8 kilometri nu se poate merge decât pe jos. Zăpada viscolită a acoperit complet şoseaua şi nicio maşină nu poate pătrunde în zonă.