O şopârlă gigantică dispărută a fost botezată în memoria lui Jim Morrison, de la The Doors

Un grup de paleontologi a anunţat miercuri că a botezat o şopârlă gigantică ce a trăit acum 40 de milioane de ani 'Brabaturex morrisoni', în memoria cântăreţului Jim Morrison de la The Doors, cunoscut pentru fascinaţia faţă de reptile.

05 iun. 2013, 08:06
O şopârlă gigantică dispărută a fost botezată în memoria lui Jim Morrison, de la The Doors

„Eu sunt Regele Şopârlă. Pot face orice”, spunea Jim Morrison în poemul său ‘The Celebration of the Lizard’, scrie Agerpres.

„Barbaturex morrisoni” este una din cele mai mari şopârle descoperite care a trăit pe Pământ, arată paleontologii, descriind miercuri într-o revistă a British Royal Society o fosilă găsită în Birmania. Şopârla măsura 1,80 m de la bot la coadă şi cântărea cam 30 kg, fiind erbivoră. Fosila aparţine eocenului mediu-superior, perioadă în care Pământul era atât de cald, încât nu exista gheaţă la poli.

„Credem că vremea caldă din acea perioadă a permis evoluţia şopârlelor mari, erbivore, care puteau rivaliza eficient cu mamiferele”, spune Jason Head de la Universitatea Nebraska-Lincoln (Statele Unite), şeful studiului.

„Barbaturex” înseamnă „regele bărbos” pentru că echipa a descoperit pe partea inferioară a mandibulei formaţiuni care i-au dus cu gândul la barbă. „Morrisoni” se referă la cântăreţul de la The Doors, mort la Paris în 1971, la 27 de ani.

„Am ascultat mult Doors în timpul cercetărilor. Imagistica lor muzicală cuprinde reptile şi situri arheologice, iar Jim Morrison era +Regele Şopârlă+, aşa încât lucrurile se potrivesc foarte bine”, a mai spus Jason Head.