O soluţie militară în Siria va destabiliza Orientul Mijlociu, apreciază Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a avertizat că o soluţie militară în Siria va destabiliza această ţară şi Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, relatează AFP.

RomaniaTV.net
28 aug. 2013, 12:38
O soluţie militară în Siria va destabiliza Orientul Mijlociu, apreciază Serghei Lavrov

În timpul unei conversaţii telefonice purtate marţi cu trimisul special al Ligii Arabe şi ONU, Lakhdar Brahimi, „Serghei Lavrov a insistat asupra faptului că nu există o alternativă la o soluţie politico-diplomatică în Siria, remarcând că tentativele de soluţionare pe cale militară nu vor conduce decât la o destabilizare suplimentară a situaţiei din ţară şi regiune”.

Cei doi oficiali „au convenit că, în acest moment critic, toate părţile implicate, inclusiv «actorii» străini, ar trebui să acţioneze în mod extrem de responsabil şi să nu repete erorile trecutului”, potrivit comunicatului.

Într-un alt comunicat publicat marţi seara, diplomaţia rusă a anunţat că Lavrov a respins, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american John Kerry, argumentele celui din urmă potrivit cărora Guvernul sirian s-ar afla în spatele atacului cu arme chimice.

În timpul acestei discuţii, „Kerry a expus opinii pretins fondate asupra unor informaţii provenind din surse de încredere potrivit cărora responsabilitatea incidentelor în cursul cărora probabil au fost folosite arme chimice aparţine Guvernului sirian”.

„Lavrov a respins această redare a faptelor, exprimând argumentele părţii ruse”, a anunţat comunicatul.

„Moscova este în continuare foarte preocupată de linia periculoasă, care pare deja evidentă la mai multe ţări, vizând subminarea în mod conştient a premiselor unei reglementări politico-diplomatice a conflictului”, a adăugat el.

Presupusul atac chimic de la 21 august comis în apropiere de capitala Siriei, care a cauzat moartea a sute de persoane, a agravat disensiunile ruso-occidentale referitor la conflictul sirian.

Occidentalii au acuzat regimul sirian de comiterea acestui atac, în timp ce Rusia consideră că rebelii sunt cei care au folosit arme chimice, cu scopul de a discredita Guvernul de la Damasc.