O plimbare sprintenă reduce la jumătate riscul de boli cardiovasculare

Dacă vreţi să fiţi sănătos, trebuie să faceţi mişcare, iar o plimbare mai vioaie poate chiar înjumătăţi riscul de atac de cord şi de atac cerebral, potrivit unui nou studiu.

RomaniaTV.net
09 oct. 2012, 07:49
O plimbare sprintenă reduce la jumătate riscul de boli cardiovasculare

În timp ce o oră de plimbare agale nu este extrem de semnificativă, o plimbare sprintenă poate reduce la jumătate riscul de atac de cord sau atac cerebral, potrivit unui studiu care a descoperită că cei care fac jogging sau merg cu o viteză mai mare au un risc de boli cardiovasculare mult mai mic decât cei care nu fac mişcare deloc sau cei care merg lent.

Cercetătorii spun că exerciţiile viguroase ţin departe sindromul metabolic – o serie de condiţii, precum obezitatea sau tensiunea ridicată, care duc la apariţia bolilor cardiovasculare.

Dr. Adam Laursen, de la Spitalul Universitar Bispebjerg din Copenhaga spune că rezultatele studiului lor confirmă rolul activităţii fizice în reducerea riscului de sindrom metabolic şi sugerează că intensitatea este mai importantă decât volumul activităţii.

„Datele noastre indică faptul că sindromul metabolic poate fi redus cu 35-50% la persoanele care sunt mai active fizic. Sindromul metabolic este des întâlnit în întreaga lume, şi poate fi considerat ca un fel de epidemie„, mai spune dr. Laursen.

Riscul redus de sindrom metabolic în mod semnificativ a fost găsit la persoanele activ fizice în mod moderat sau mare, faţă de grupurile sedentare, unde mişcarea uşoară sau plimbările agale de peste o oră nu oferă protecţie. Participarea la activităţi fizice moderate sau viguroase, precum o plimbare sprintenă, ar putea îmbunătăţii fitnessul cardiorespirator şi scădea riscul de sindrom metabolic”, explică doctorul.