O nouă specie de dinozaur, denumită Sauron, după „Stăpânul Inelelor”

Cercetătorii au descoperit o nouă specie de dinozaur, la fel de înspăimântătoare precum Tyrannosaurus Rex, pe care au denumit-o Sauron, după ochiul demonic al personajului cu acelaşi nume din filmul "Stăpânul Inelelor".

RomaniaTV.net
07 nov. 2012, 13:13
O nouă specie de dinozaur, denumită Sauron, după „Stăpânul Inelelor”

Specia – Sauroniops pachytholus sau „ochiul lui Sauron” în greacă – a fost indentificată dintr-o singură fosilă descoperită în sud-estul Marocului în 2007.

Fosila prezenta doar partea superioară a craniului – inclusiv orbita ochiului, spune liderul studiului Andrea Cau, de la Museo Geologica Giovanni Capellini din Bologna, Italia.

Idea unui prădător cunoscut fizic numai pentru ochiul său mi-a adus aminte de Sauron, din filmele lui Peter Jackson„, explică cercetătorul.

Sauroniops era un carcharodontosaur, adică un teropod imens (carnivor în două picioare), şi avea un craniu lung şi adânc cu dinţi ascuţiţi precum lamele.

Comparaţia craniului său cu cel al altor specii înrudite sugerează că animalul avea până la 12 metri lungime. „Craniul lui Sauroniops era foarte lat şi foarte gros, ceea ce sugerează că era la fel de mare ca Tyrannosaurus Rex. Dar fără mai multe fosile, o estimare mai precisă a dimensiunilor sale este imposibilă”,  precizat paleontologul.

Fosila arată că dinozaurul avea o proeminenţă în frunte, ceea ce îl diferenţiază pe Sauroniops de alţi carcharodontosauri. Această proeminenţă ar fi fost folosită în luptele dintre masculi, speculează cercetătorii.

Sauroniops împărţea acelaşi teritoriu cu Carcharodontosaurus saharicus, la fel de feroce ca el, fiind un gigant printre giganţi.