O nouă piramidă, descoperită la Luxor, în Egipt FOTO

Arheologii belgieni au descoperit un mormânt în formă de piramidă, la Luxor, în Egipt. Mormântul i-ar aparţine lui Khay, vizirul lui Ramses al II-lea.

21 feb. 2013, 12:01
O nouă piramidă, descoperită la Luxor, în Egipt FOTO

Arheologii de la Universitatea liberă de la Bruxelles şi cei de la Universitatea Liege au descoperit structura de 15 metri în timpul unor excavaţii în necropola Şeicului Abdul Gorna de pe malul vestic al Luxorului. Este vorba de o piramidă foarte mică, pe care este gravată o scenă care îl înfăţişează pe zeul egiptean Ra-Hurakhti.

Mormântul lui Khay nu a fost încă găsit, dar lucrările de exacavaţie continuă.

În perioada lui Ramses al II-lea, toate mormintele nobililor erau acoperite de mini-piramide.

Este o descoperire foarte importantă”, a declarat Mohamed Ibrahim, ministrul de stat pentru antichităţi, care a explicat că arheologii îl ştiau pe Khay doar din papirusurile antice egiptene, din statuete şi documente. Mormântul său nu fusese identificat, până acum. Două statui ale lui Khay sunt expuse la Muzeul Egiptean di Tahrir.

Mansour Breik, administratorul antichităţilor din Luxor, spune că Khay a fost vizirul lui Ramses al II-lea timp de 15 ani şi a supravegheat construcţia mormintelor regale în valea regilor şi reginelor. El a ajutat la organizarea festivalurilor, dar şi a încoronării faraonului.