O nouă demisie la Palatul Victoria

Eugen Tomac, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutideni, şi-a anunţat vineri demisia din funcţie, pe care o consideră normală în condiţiile în care PDL a intrat în opoziţie.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 13:20
O nouă demisie la Palatul Victoria

„PDL, formaţiunea din care fac şi eu parte, a intrat în opoziţie şi consider că e firesc să intru şi eu în opoziţie. Las proiectele pe care le-am început la DRP să le continue noua administraţie”, a declarat Tomac, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că lasă în derulare la DRP peste 130 de proiecte, iniţiate de departament în baza unui concurs de proiecte organizat în lunile decembrie-ianuarie.

„Îmi doresc ca aceste proiecte să continue pentru că sunt proiecte care se adresează comunităţilor româneşti din vecinătate şi Europa. Sunt proiecte tradiţionale şi sper ca viitorul secretar de stat să le preia şi, sigur, e loc de mai bine. Aş vrea ca românii de pretutindeni să simtă în continuare cât mai puţină politizare şi cât mai mult sprijin”, a afirmat Tomac.

El a organizat vineri şi o conferinţă de presă la Chişinău, unde a prezentat pentru jurnaliştii moldoveni un bilanţ al activităţii sale de secretar de stat la DRP în perioada ianuarie 2009 – mai 2012.

„Am ales să fac acest bilanţ la Chişinău deoarece am obţinut mandatul la DRP în urma alegerilor parlamentare din 2008, când am obţinut cel mai bun scor pentru colegiul de diaspora ce include şi Republica Moldova, dar din cauza sistemului de vot nu am intrat în Parlament. Având în vedere încrederea pe care mi-au acordat-o cetăţenii români din Republica Moldova, am considerat necesar Încă o demisie să le prezint ce proiecte a iniţiat DPR în această perioadă pe această direcţie”, a spus Tomac.

Printre aceste iniţiative el a menţionat proiectul legii cetăţeniei române, suplimentarea numărului anual de burse pentru tinerii moldoveni de la 1.000 la 5.000 în prezent, tipărirea manualelor de istoria românilor pentru toate unităţile de învăţământ din Republica Moldova, programul de tabere ARC de la Sulina unde participă anual peste 2.000 de tineri români de pretutindeni, donarea unui milion de cărţi în limba română, semnate de peste 200 de autori clasici români şi străini, pentru toate unităţile de învăţământ preuniversitar şi superio, precum şi toate bibliotecile din ţara vecină.

DRP a funcţionat în perioada 2005-2009 în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, de unde a ieşit în ianuarie 2010, când a trecut, la iniţiativa lui Tomac, în coordonarea directă a primului-ministru.