O firmă din România a câştigat Marele Premiu la Salonul de Invenţii de la Geneva

Marele Premiu al celui de-al 41-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva a fost decernat firmei româneşti MBT pentru "Roboscan 2M Aeria", un sistem de scanare a avioanelor.

12 apr. 2013, 19:55
O firmă din România a câştigat Marele Premiu la Salonul de Invenţii de la Geneva

O firmă din România este marea câştigătoare a celei de-a 41-a ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, cercetătorii de la MB Technology punând la punct primul sistem din lume de scanare a avioanelor. Prototipul se numeşte „Roboscan 2M Aeria”.

Mircea Tudor, preşedintele MBT, declara în urmă cu patru luni, pentru Q Magazine, că la acest proiect au lucrat în secret 15 cercetători, timp de trei ani. „Marele impediment de care s-au lovit şi alte companii pe plan mondial este că avionul are aripi şi nu poţi trece scannerul fără să le loveşti în procedeul clasic de scanare stânga-dreapta. Totuşi, noi am reuşit să rezolvăm problema răsturnând cu 90 de grade perspectiva. Ridicăm suficient de mult un braţ hidraulic, detectorii îi aşezăm pe sol, iar un robot tractează avionul astfel încât să treacă prin sistem şi să fie radiografiat„, declara Mircea Tudor, pentru Q Magazine.

Sistemul este de o importanţă strategică deosebită pentru securitatea aeroportuară şi a primit până acum mai multe aprecieri, inclusiv din partea sindicatului internaţional al piloţilor privaţi.

Mircea Tudor, care a avut un deosebit succes şi cu „Roboscan”, un sistem de radiografiere a camioanelor şi containerelor, spune că noua idee i-a venit la o conferinţă organizată de Departamentul de Stat al SUA, când a fost întrebat, într-o pauză, dacă tehnologia de scanare dezvoltată pentru camioane poate fi folosită şi în aviaţie.