O companie americană, în cursa pentru privatizarea CFR Marfă

Compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria au depus documentaţia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă.

RomaniaTV.net
08 mai 2013, 16:02
O companie americană, în cursa pentru privatizarea CFR Marfă

„Documentaţia a fost depusă de compania americană OmniTRAX, asocierea Transferoviar Grup – Donau-Finanz şi GFR”, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, citat de Mediafax.

Termenul de depunere a documentaţiei de participare la etapa de precalificare pentru privatizarea CFR Marfă a fost prelungit până pe 8 mai, de la 22 aprilie, iar termenul final pentru deschiderea ofertelor şi desemnarea câştigătorului este 20 iunie.

OmniTRAX, înregistrată în Denver, Colorado, este una dintre cele mai importante companii feroviare şi de management al transporturilor private din America de Nord, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu.

Transferoviar Grup, companie controlată de omul de afaceri Călin Mitică, a fost înfiinţată în 2003 şi are drept obiect de activitate servicii de transport/logistică feroviară şi manevră feroviară de marfă, gestionarea de infrastructură feroviară, construcţia de căi ferate, drumuri şi autostrăzi. Compania activează atât pe piaţa din România, cât şi la nivel internaţional şi deţine participaţii majoritare în cadrul firmelor UV Aiud şi Transferoviar Călători.

Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investiţii fondat în 1957, administrând active de peste două miliarde de euro în domenii precum managementul activelor, investiţii, fuziuni şi achiziţii, restructurări, dezvoltare rezidenţială. Donau-Finanz este calificat în faza finală a procesului de privatizare a companiei feroviare BDZ din Bulgaria.

Consorţiul a anunţat miercuri, într-un comunicat, că a depus documentele de participare pentru privatizarea CFR Marfă.

Grup Feroviar Român, este al doilea mare operator de transport feroviar de marfă din România şi face parte din grupul Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. GFR a anunţat în februarie că a fost admis pe lista scurtă la privatizarea BDZ Cargo.

La jumătatea lunii aprilie, ministrul Transporturilor anunţa Guvernul că 12 companii „foarte puternice din Europa” sunt interesate de privatizarea CFR Marfă şi a dat asigurări că situaţia de la Oltchim nu se va repeta, deoarece firma de consultanţă a impus de această dată condiţii dure de participare.