O casă zen: Cum ne decorăm locuinţa în stil asiatic FOTO

Cine iubeşte culturile asiatice poate încerca să îşi amenajeze casa astfel încât să aducă o bucăţică din Orient în viaţa de zi cu zi. Stilul asiatic de design interior se inspiră din culturile japoneză, chineză, coreană, thailandeză, vietnameză şi a altor ţări de pe continentul estic.

06 oct. 2012, 05:43
O casă zen: Cum ne decorăm locuinţa în stil asiatic FOTO

Designul asiatic influenţează interioarele contemporane prin spaţiile zen de relaxare, aranjarea mobilei în stil feng shui, dar şi prin materialele şi modelele tradiţionale. Amenajările caselor în stil asiatic diferă extrem de mult: o cameră poate doar sugera influenţa estică printr-o sculptură cu Buddha sau poate copia în întregime casele tradiţionale de pe acest continent.

Printre cele mai folosite accesorii pentru amenajările în stil asiatic sunt covoarele tatami, cabinetele în stil tansu, paravanele shoji şi lanternele din hârtie.

Cele mai multe camere tematice asiatice sunt o combinaţie între două sau mai multe culturi. Cele mai cunoscute stiluri asiatice sunt chinez şi japonez.

Feng shui-ul este practicat în multe ţări orientale, însă devine din ce în ce mai popular şi în vest. El este un set de reguli antice chinezeşti pentru amplasarea corectă a clădirilor şi a obiectelor. În filozofia feng shui, toate obiectele au o energie pozitivă sau negativă, aşa că trebuie să ţinem cont de ea când ne amenajăm casa.

Designul chinez

Interioarele inspirate de China prezintă culori îndrăzneţe şi mobilă ornată. Piesele de mobilier sunt adevărate sculpturi în lemn, cu detalii pictate şi suprafeţe lăcuite. Accesoriile continuă acest stil dramatic prin motivele animale şi prin creaturile mitologice, precum maimuţe sau dragoni.

Vasele de porţelan sunt o parte importantă a stilului chinez, picate cu modele complexe, în multe culori sau în tradiţionalul albastru. Se folosesc paravanele şi picturile murale mari, care înfăţişează personaje istorice şi scene legendare, într-o paletă de culori vibrante.


Roşul este culoarea principală în designul asiatic, poate şi pentru că înseamnă noroc în cultura chineză. Se mai folosesc, drept culori de accent, galbenul şi verdele. Lanternele de hârtie sunt şi ele create în culori puternice, în timp ce nuanţele lemnului sunt întunecate şi bogate.

 

Designul japonez

Desingul interior japonez este calmant, zen, prin folosirea materialelor naturale şi culorilor domolite. Aceste elemente naturale includ fântânile cu apă de interior şi covoarele tatami. Bambusul, piatra şi alte materiale naturale reprezintă baza pentru o paletă de culori formată din maro, gri şi verde. Modelele florale delicate şi culorile sunt incorporate şi pe vasele decorative şi textilele elaborate.

Mobila şi accesoriile au linii simple şi sunt cât mai joase posibil. Simplicitatea stilului japonez este atractivă pentru fanii designului modern şi minimalist. Saltelele futon sunt folosite în locul patului, iar mesele joase şi pernele de podea sunt folosite pentru sufragerie. Aranjamentele florale simple şi elegante, precum orhideele şi bonsaii nu trebuie să lipsească din casă.

Fibrele naturale precum mătasea sunt obligatorii, iar unele materiale sunt brodate cu modele elaborate – precum kimonourile, care pot fi folosite ca artă pentru perete.

Paravanele shoji sau fusuma se folosesc drept uşi sau separatoare în cameră. Shoji se foloseşte şi la ferestre, în loc de perdele, alături de jaluzelele din fibre. Lămpile din hârtie de orez aduc o lumină plăcută seara.

 

Lămpi chinezeşti din hârtie de orez

Covor tatami

Dulap tansu

Paravane shoji

Porţelan chinezesc

Statuie – fântână Buddha