Echipa medicală, coordonată de Arafat, se deplasează la spitalele unde sunt victimele din Ungaria

Aeronava specială cu echipa medicală condusă de secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Raed Arafat a aterizat la Budapesta, informează vineri diplomaţia română. 18 persoane au fost rănite în accidentul din Ungaria, victimele fiind internate în cinci spitale.

30 aug. 2013, 10:21
Echipa medicală, coordonată de Arafat, se deplasează la spitalele unde sunt victimele din Ungaria

La aeroport au fost prezenţi reprezentanţi ai misiunii diplomatice a României la Budapesta. Aceştia, împreună cu echipa medicală, urmează să se deplaseze la spitalele unde se află victimele tragicului eveniment. În funcţie de starea de sănătate, se va evalua oportunitatea transportării acestora în România, scrie Agerpres.

Misiunea diplomatică a României la Budapesta menţine în continuare legătura permanentă cu autorităţile din ţara de reşedinţă referitoare la acest accident. Ambasada României la Budapesta este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor legale.

Ministrul Sănătăţii a declarat că s-a constituit o celulă de criză a cărui coordonator este Ministerul Afacerilor Externe.

S-a luat decizia să se constituie rapid un colectiv de medici, care să fie coordonat de Raed Arafat şi care să plece cu o aeronavă militară la Budapesta„, a susţinut Nicolăescu.

El a mai precizat că la Budapesta echipa medicală va consulta pacienţii în cele 5 spitale în care sunt internaţi cei 18 răniţi, fiind realizată o evaluare pentru fiecare rănit în parte. În funcţie de evaluarea echipei medicale se va decide dacă răniţii pot fi transportaţi sau nu în România cu aeronava militară, care este dotată cu aparatura medicală necesară.

Informaţia a fost confirmată şi de secretarul de stat din MS, Raed Arafat.

În urma evaluării situaţiei, din dispozitia primului ministru, este pus la dispoziţie un avion Spartan, care se va deplasa la Budapesta, în vederea evaluării situaţiei şi a unui eventual transfer de pacienţi către România”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

VEZI ŞI Imagini CUTREMURĂTOARE de la teribilul accident din Ungaria, în care mai mulţi români şi-au pierdut viaţa

Trei români au murit şi 18 au fost răniţi într-un accident produs vineri dimineaţă, în Ungaria, după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, a informat MAE.

„Din primele informaţii obţinute de misiune, este vorba de 3 persoane decedate şi 18 persoane rănite. Se pare că atât persoanele decedate, cât şi cele rănite sunt cetăţeni români. Ambasada României a întreprins de îndată demersuri pe lângă autorităţile statului de reşedinţă pentru a obţine informaţii cu privire la acest eveniment nefericit. Consulul României la Budapesta şi atașatul de interne se află în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autorităţilor ungare”, menţionează MAE.

„Un consul şi ataşatul de interne, prezenţi la fata locului, au confirmat următoarele: microbuzul românesc implicat în accident se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi 2 şoferi, toţi cetăţeni români. Din microbuz, 3 persoane sunt decedate, doi bărbaţi şi o femeie. Restul persoanelor din microbuz sunt transportate la diferite spitale din apropiere. Cei doi şoferi sunt internaţi la spitalul din Cegled. Autorităţile competente din România au fost anunţate cu privire la datele celor decedaţi şi răniţi în vederea anunţării familiilor acestora”, a precizat MAE

Din datele preliminare rezultă, conform MAE, că „se pare că accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat practic în spatele microbuzului, cu viteză mare (microbuzul se deplasa cu viteză redusă, în coloană, având în vedere că traficul era lent pe acea porţiune). Din cele 9 maşini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostradă”.