Nu scăpăm de scumpiri: CE recomandă României să NU amâne liberalizarea preţurilor la gaze

Comisia Europeană recomandă respectarea calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze, deşi Departamentul pentru Energie a transmis o scrisoare comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, în care a fost exprimată intenţia Guvernului român de a amâna, cu şase luni, acest calendar, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 iun. 2013, 07:13
Nu scăpăm de scumpiri: CE recomandă României să NU amâne liberalizarea preţurilor la gaze

Departamentul pentru Energie a transmis comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, pe data de 10 mai 2013, o scrisoare în care a fost exprimată intenţia Guvernului român de a amâna, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor, în urma discuţiilor cu reprezentanţii consumatorilor industriali care şi-au exprimat punctul de vedere privind impactul calendarului de liberalizare a preţului gazelor, însă răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis marţi Agerpres.

În răspunsul primit de partea română, în data de 31 mai, s-a menţionat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie.

‘Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor’, se arată în comunicatul Departamentului pentru Energie.

Funcţionarea pieţei de electricitate şi gaze naturale este reglementată de către Directivele europene. Conform acestora, pentru o corectă informare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului, autoritatea fiind responsabilă şi de implementarea calendarului de liberalizare a preţurilor.

Conform Directivelor Europene, eliminarea preţurilor reglementate la energie electrică şi gaze naturale pâna la finele anului 2013 pentru consumatorii noncasnici şi complet pâna la finele anului 2015 pentru consumatorii casnici.

Preţul gazelor naturale destinate consumatorilor industriali a crescut în 1 aprilie 2013 cu 5 procente, potrivit calendarului de liberalizare asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, iar în 1 iulie ar trebui să mai crească cu 5%, respectiv cu 3% în 1 octombrie 2013.

Secretarul general al Confederaţiei Patronale din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Mihai Ivaşcu, declarat recent că România se va confrunta, de la 1 iulie, cu un val de câteva mii de şomeri, iar statul va pierde contribuabili importanţi la bugetul de stat, dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente pentru a amâna, cu un an de zile, aplicarea Calendarului de creştere graduală a preţului la gazele din producţia internă.

‘Dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente pentru a amâna, cu un an de zile, până la data de 30 aprilie 2014, Calendarul de creştere graduală a preţului la gazele din producţia internă, atunci România se va confrunta, de la 1 iulie 2013, cu un val de câteva mii de şomeri. În plus, foarte multe societăţi comerciale au avertizat că, dacă preţurile la gaze vor creşte în continuare, atunci se vor reloca în ţări din afara Uniunii Europene, posibil în China, Ucraina etc. Ca urmare, ţara noastră va pierde din două puncte de vedere: pe de o parte vor scădea încasările la bugetul de stat prin neplata taxelor şi impozitelor datorate de aceste firme, iar pe de altă parte se vor aloca sume importante de la buget pentru indemnizarea şomerilor rezultaţi din închiderea unităţilor de producţie’, a afirmat Mihai Ivaşcu.

Potrivit acestuia, CONPIROM a trimis premierului Victor Ponta mai multe adrese prin care a fost solicitată programarea unei întrevederi destinate expunerii soluţiilor confederaţiei la problemele cu care se confruntă societăţile din cauza creşterii preţului la gaze.

CONPIROM a trimis, la data de 10 mai a.c., o scrisoare către Fondul Monetar Internaţional (FMI), în care a solicitat amânarea, cu un an, a Calendarului de creştere graduală a preţului la gazele din producţia internă. Conform răspunsului dat de FMI în data de 23 mai, ‘implementarea Calendarului de creştere a preţului nu trebuie amânată’.