NU CITI DACĂ EŞTI PROST! Lucruri pe care doar oamenii foarte deştepţi le ştiu

Oamenii nu realizează modul în care funcţionează procesul de învăţare. Potrivit site-ului Inc.com există anumite secrete prin care oamenii asimilează mai uşor informaţia şi prin care îşi păstrează mereu mintea deschisă.

RomaniaTV.net
06 dec. 2012, 12:54
NU CITI DACĂ EŞTI PROST! Lucruri pe care doar oamenii foarte deştepţi le ştiu

Kevin Daum, un important scriitor şi om de afaceri din America, spune că odată cu înaintarea în vârstă îi este din ce în ce mai greu să înveţe lucruri noi. El consideră că umplerea creierului cu informaţii, cifre şi experienţe, scade spaţiul pentru idei şi gânduri noi. Deoarece învăţare continuă este importantă, păstrarea unei minţi deschise este necesară. Nu oricine poate să facă acest lucru. Următoarele sfaturi îţi pot îmbunătăţi modul în care înveţi şi percepi ideile celorlalţi. 

Primul lucru ce trebuie făcut este să îţi opreşti vocea interioară, sau cel puţin să o linişteşti. Este vocea aceea care începe să comenteze atunci când asculţi pe cineva şi te face să îi dai o atenţie mai mare decât celui care vorbeşte cu tine. Concentrează-te mai mult pe ce are altul de spus, nu pe ce are creierul tău de spus despre ceilalţi. Rezultatul o să fie surprinzător. 

Dacă nu poţi să opreşti această voce, o poţi folosi în avantajul tău. De fiecare dată când realizezi că te contrazici cu cineva, încearcă să te opreşti şi să priveşti dintr-un alt punct de vedere toată dezbaterea. Trebuie să îţi contrazici creierul în mod intenţionat. În cel mai bun caz te vei deschide spre o idee nouă. Dacă nu reuşeşti, cel puţin o să îţi întăreşti argumentul iniţial. 

Curioşii mor repede, dar se spune că mor satisfăcuţi. Chiar dacă eşti curios sau nu, este important să te porţi ca o persoană curioasă. Data viitoare când vei asculta o informaţie nouă, pune cel puţin trei întrebări despre lucrul pe care l-ai aflat. Dacă nu are cine să-ţi răspundă, îl poţi întreba pe cel care le ştie pe toate, Google. Nu contează cum ajunge informaţia la tine, atât timp cât ajunge şi îţi deschide apetitul pentru cunoaştere. 

Niciun concept sau teorie nu a apărut din neant, oricât de ciudată sau incredibilă ar putea să pară. Chiar dacă nu le crezi sau nu eşti de acord cu ele, trebuie să găseşti sâmburele de adevăr de la care au plecat. Pune-te în locul unui detectiv! Îţi vei îmbunătăţi deducţia şi vei reuşi să faci mai uşor diferenţa între ceea ce îţi foloseşte şi ce nu. 

De multe ori renunţăm să învăţăm ceva nou doar pentru că nu ne place de persoana care livrează informaţia. Acest lucru încă este valabil în multe din şcolile noastre. Chiar daca este o lecţie plictisitoare, şi fizicul persoanei nu este deloc atrăgător, sau chiar dacă este membru al unui partid politic cu care nu eşti de acord, informaţia primită poate avea un impact asupra cunoştinţelor tale şi îţi poate schimba modul în care gândeşti. Separă informaţia de cel care o oferă. Obiectivitatea este foarte importantă în procesul de gândire. Imaginează-ţi că nu ştii nimic despre cel ce spune ceva nou. 

Dacă persoana este prea plictisitoare, şi pur şi simplu te adoarme atunci când vorbeşte, chiar dacă spune ceva interesant, este recomandat să transformi ascultarea într-un joc. Testează-te pe tine, şi testează-ţi limitele. Vezi cât pot să memorezi.