Noul guvern italian apasă pedala austerităţii

Cabinetul italian al lui Mario Monti a adoptat duminică o cură anticriză de o rigoare draconică pentru a încerca să pună Italia la adăpost de criza datoriilor, au anunţat surse guvernamentale.

RomaniaTV.net
04 dec. 2011, 20:34
Noul guvern italian apasă pedala austerităţii

Planul, estimat de presă la 24 de miliarde de euro şi a cărui adoptare a fost devansată de şeful Guvernului pentru duminică în loc de luni, în faţa urgenţei situaţiei, conţine, potrivit primelor elemente, tăieri ale cheltuielilor publice, o creştere a fiscalităţii în special în domeniul imobiliar, precum şi o reformă a pensiilor denunţată de sindicate, anunţă Mediafax.

Aceste noi măsuri ar trebui să îi permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2013 deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate în iulie şi în septembrie nu sunt suficiente pentru a se atinge acest obiectiv în timp ce Italia riscă să intre în recesiune.

Măsurile prevăzute sunt „insuportabile din punct de vedere social” şi sunt o „lovitură foarte dură pentru pensionari”, a denunţat Susanna Camusso, secretar general al Cgil (stânga), principalul sindicat italian.