Noul coronavirus sperie experţii: S-ar putea transmite de la om la om. Victimele sunt în creştere

Noul virus continuă să facă victime, iar experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu ştiu, încă, foarte multe despre cum se transmite acesta.

13 mai 2013, 07:01
Noul coronavirus sperie experţii: S-ar putea transmite de la om la om. Victimele sunt în creştere

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat duminică temerea că noul virus s-ar putea transmite de la o persoană la alta, în cadrul conferinţei dedicate noului SARS (Sindromul Acum Respirator Sever), potrivit Channel NewsAsia, citat de Agerpres.

„Cea mai mare îngrijorare suscită faptul că focarele de infecţie din diferite ţări relevă că noul coronavirus se poate transmite de la o persoana la alta”, a afirmat directorul general adjunct al OMS, Keiji Fukuda, într-o intervenţie la forumul de la Riad.

Noul coronavirus a fost detectat pentru prima oară la mijlocul lunii mai 2012. Este vorba de o tulpină specială care nu a mai fost până acum detectată nici la oameni, nici la animale.Se crede că acesta s-ar putea afla la originea unei game largi de boli, de la răceală la SARS.

Un total de 24 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 15 cu deznodământ letal, s-au înregistrat din vara trecută până acum în Arabia Saudită. În prezent, alţi trei pacienţi cu simptome similare se află sub observaţia medicilor.

Pe plan mondial, conform OMS, au fost raportate 34 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. S-au înregistrat 18 decese dintre care 11 numai în Arabia Saudită, chiar în primă săptămână a lunii mai. De asemenea cazuri similare au fost raportate în Iordania, Marea Britanie şi Germania.

Potrivit observaţiilor medicilor, boala afectează într-un mod deosebit de grav bărbaţii de peste 60 de ani. Nu există deocamdată vaccinuri sau tratamente eficiente împotriva acestei noi varietăţi de SARS. Oamenii de ştiinţă, de asemenea, nu au fost în măsură să stabilească cauza focarelor de boală şi căile de transmitere de la om la om.