Noua vedetă a asociaţiei Vier Pfoten: Un câine-enot salvat din Deltă FOTO şi VIDEO

La Letea, nu numai caii sălbăticiţi au parte de ajutorul asociaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten. În urmă cu două săptămâni, veterinarul Ovidiu Roşu a salvat de la moarte sigură o femelă enot ieşită prematur din hibernare.

06 feb. 2013, 11:27
Noua vedetă a asociaţiei Vier Pfoten: Un câine-enot salvat din Deltă FOTO şi VIDEO

„După o noapte de ninsoare urmată de ger, am găsit-o la intrarea în satul Letea, lângă un gard. Nu se mai mişca, era extrem de epuizată, avea râie şi rămăsese fără jumătate din blană. A avut mare noroc că n-au atacat-o câinii”, povesteşte medicul Ovidiu Roşu.

Enotul este singurul canid care hibernează, iar dacă nu a reuşit să acumuleze suficienţi nutrienti necesari pentru a supravieţui se trezeşte din hibernare şi căută de mâncare.

Animalul, botezat Enota, a fost pus imediat pe perfuzii. I s-au administrat fluide, minerale şi vitamine, ulterior find deparazitat. A început să-şi revină după o zi de tratament intensiv. Pentru a-şi reveni complet, Enota a fost transportată la Bucuresti, unde are parte de tratament medical, hrană din belşug şi de atenţia medicului Ovidiu Roşu.

„Când m-am apropiat prima oară de ea s-a prefăcut că e moartă. E un comportament specific acestei specii. I-am făcut o cuşcă în care se simte foarte confortabil. E bârlogul ei, în care se retrage când nu vrea să fie deranjată. Însă acum s-a obişnuit cu noi şi are încredere. Mai puţin în căţeluşă noastră, Sixty, pe care a muşcat-o de fund”, mai povesteşte dr. Ovidiu Roşu.

Enota urmează să fie eliberată în mediul ei natural de la Letea în primăvară, când va avea suficiente resurse de hrană.

Enotul, denumit şi câinele-enot sau bursucul cu barbă, este un animal relativ nou în fauna României şi face parte din familia Canidae, alături de câine, lup , vulpe etc, deşi seamănă cu un raton. Animalul a venit din fostul URSS, unde a fost introdus în prima jumătate a secolului al XX-lea. Prima semnalare în România este din 1951, în apropiere din Bucureşti, dar s-a extins în toată ţara, mai ales în Delta Dunării. Enotul este originar din Extremul Orient.

Enota, la prima ei băiţă, FOTO: Ovidiu Roşu