Nouă scurgere de apă radioactivă la Fukushima. O parte din lichidul contaminat ar fi ajuns în mare

Aproximativ 12 tone de apă contaminată radioactiv s-au scurs de la centrala nucleară avariată de la Fukishima, o parte din această cantitate ajungând probabil în mare, a anunţat joi compania care exploatează instalaţia.

RomaniaTV.net
05 apr. 2012, 12:13
Nouă scurgere de apă radioactivă la Fukushima. O parte din lichidul contaminat ar fi ajuns în mare

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a declarat că această scurgere a fost descoperită joi dimineaţa, la o conductă ce asigură legătura cu o instalaţie temporară de decontamninare a apei, în care este neutralizat lichidul de răcire utilizat în reactoare.

Prezentând un nivel foarte ridicat de radioactivitate după trecerea prin reactor, această apă este de obicei reinjectată în sistemul de răcire, după ce trece prin echipamentele de decontaminare. Operatorul a precizat că lichidul contaminat radioactiv care s-a scurs joi a fost supus în prealabil unei părţi dintre operaţiunile de decontaminare.

„Oficialii noştri au confirmat că o cantitate de apă de răcire s-a scurs la nivelul unei legături între tuburi”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP, adăugând că o parte din lichid probabil s-a scurs „dincolo de centrală, până în ocean”.

Între timp, locul pe unde a avut loc scurgerea a fost reparat, a subliniat purtătorul de cuvânt. TEPCO încearcă să determine cantitatea exactă de apă care s-a scurs în Oceanul Pacific, în apropierea centralei Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo.