Nou val de ninsori abundente. De joi GERUL pune stăpânire pe România. PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Un nou val de ninsori abundente îşi va face prezenţa pe teritoriul României începând de marţi după-amiază până miercuri seara. În a doua parte a săptămânii nu se mai aşteaptă precipitaţii, dar temperaturile nu vor mai trece de zero grade nici în timpul zilei, urmând să scadă chiar sub limita gerului.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 11:38
Nou val de ninsori abundente. De joi GERUL pune stăpânire pe România. PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Începând de marţi, vremea se va înrăutăţi şi un nou val de ninsori îşi va face prezenţa în sud-vestul ţării, urmând ca după-amiază şi în noaptea următoare să se extindă în toate regiunile. Ninsorile vor cădea în toată ţara până miercuri seară, când se vor restrânge spre nord şi nord-est.

Citeşte şi Atenţionare COD GALBEN de ninsori şi viscol, pentru intervalul 11-12 decembrie

Pe lângă căderile de zăpadă, se vor înregistra intensificări temporare ale vântului, care poate lua aspect de viscol în Oltenia şi Muntenia, la început, iar apoi în Dobrogea şi Moldova.

Sunt posibile cantităţi de precipitaţii izolat mai însemnate, care pot ajunge la 10-15, cel mult 20 l/mp.

Joi ninsorile se opresc, însă începem să vorbim despre o vreme deosebit de rece pentru această perioadă, cu temperaturi care nu vor mai depăşi limita de zero grade nici măcar în timpul zilei, excepţie urmând să facă zona Dobrogei. O masă de aer de origine polară va pătrunde în zona ţări noastre şi va determina temperaturi foarte scăzute pentru această perioadă, în special noaptea şi dimineaţa. Zona Bucureştiului nu va face excepţie, singura regiune unde temperaturile ar mai putea urca peste zero grade fiind Dobrogea şi, la începutul intervalului, Muntenia.

În intervalul 10-14 decembrie, temperaturile maxime diurne vor fi de -5…-2 grade în Banat, -7…-4 grade în Crişana, -8…-4 grade în Transilvania, -7…-5 grade în Maramureş, -8…-2 grade în Moldova, -2…5 grade în Dobrogea, -5…2 grade în Muntenia, -5…-2 în Oltenia. Noaptea, temperaturile pot să scadă şi la -15 grade în Banat, Crişana, Transilvania şi Oltenia, la -14 grade Celsius în Maramureş, Moldova şi Muntenia şi la cel puţin -10 grade în Dobrogea, unde există posibilitatea ca acestea să urce şi până la 2 grade.

Începând cu data de 15 decembrie se va înregistra o încălzire treptată a vremii în toate regiunile, situaţia urmând să rămână neschimbată până pe 23 decembrie.

Temperaturile cele mai ridicate se vor înregistra în Dobrogea, unde acestea pot urca până la 4…7 grade. În Banat maxima va fi de 5 grade Celsius, în Crişana termometrele nu vor indica mai mult de 3…4 grade. Maximele vor fi cuprinse între -1…2 grade în Transilvania, 2…3 grade în Maramureş, -2…2 grade în Moldova, 3…4 grade în Muntenia şi -2…4 grade în Oltenia.

Şi temperaturile minime sunt în creştere faţă de prima perioadă a intervalului. Dacă în Oltenia acestea ar mai putea coborî până la -10 grade în Oltenia în 15 şi 16 decembrie, acestea vor urca apoi şi ar putea ajunge chiar şi la -2 grade Celsius în perioada următoare. În intervalul 15-23 decembrie, minimele nocturne vor fi de -3…0 grade în Banat, -2…0 grade în Crişana, -6…-2 grade în Transilvania, -5…-2 în Maramureş, -7…-2 grade în Moldova, -2…3 grade în Dobrogea şi -6…-1 grade în Muntenia.

De nins va mai ninge în perioada 15-19 decembrie în toate regiunile, cantităţi mai însemnate de zăpadă urmând să cadă, trecător, în Moldova şi Oltenia, în restul regiunilor precipitaţiile urmând să fie în general slabe.