Noi reglementări privind fumatul. ŢIGĂRILE MENTOLATE VOR FI INTERZISE

Ţigările cu arome, precum mentolul, vor fi interzise iar pe ambalaje vor fi avertismente de mari dimensiuni. Potrivit noilor reglementări ele vor ocupa peste 75% din suprafaţa pachetului. Măsuri sunt luate în încercarea stopării fumatului în rândul tinerilor. 

RomaniaTV.net
19 dec. 2012, 15:24
Noi reglementări privind fumatul. ŢIGĂRILE MENTOLATE VOR FI INTERZISE

Uniunea Europeană a propus noi reguli, mai stricte, privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun. Mai precis, se interzice utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice şi prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalajele ţigaretelor şi ale tutunului de rulat.

Tutunul pentru mestecat şi tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementări specifice privind etichetarea şi ingredientele. Este menţinută interdicţia existentă privind tutunul pentru uz oral.  

„Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumătate dintre utilizatorii săi şi prezintă un grad ridicat de dependenţă. În condiţiile în care 70% dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani, ambiţia propunerii de astăzi este de a face produsele din tutun şi fumatul mai puţin atractive şi de a-i descuraja pe tineri să înceapă să consume produse din tutun. Consumatorii nu trebuie să fie înşelaţi. Produsele din tutun ar trebui să arate şi să aibă gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garantează că ambalajele şi aromele atrăgătoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing”, a declarat într-un comunicat Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica în materie de sănătate şi consumatori.

Toate pachetele de ţigarete şi tutun de rulat trebuie să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi nu pot să poarte elemente promoţionale. Informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, care sunt percepute ca înşelătoare, se înlocuiesc cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului conform căruia fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer.

Potrivit Mediafax, produsele care conţin nicotină, cum ar fi ţigaretele electronice, sub un anumit prag de nicotină sunt permise pe piaţă, dar trebuie să poarte avertismente de sănătate. Peste acest prag astfel de produse sunt permise doar în cazul în care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Ţigaretele din plante vor trebui să poarte şi ele avertismente de sănătate.