Nivelul salariului minim, discutat săptămâna viitoare în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit

Nivelul salariului minim garantat în plată va fi discutat săptămâna viitoare în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit (CNT). Sindicatele pledează pentru o sumă de 850 lei, în timp ce oferta Guvernului este de numai 800 lei în acest moment.

09 ian. 2013, 14:59
Nivelul salariului minim, discutat săptămâna viitoare în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit

„Luni, pe 7 ianuarie, am avut deja un contact informal cu ministrul delegat pentru Dialog Social, doamna Doina Pană, unde am pledat pentru un nivel de 850 lei al salariului minim garantat în plată, în vreme ce oferta Guvernului nu este decât de 800 de lei la această oră. Din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, din cei 4,3 milioane de salariaţi români, aproximativ 2 milioane sunt plătitori de taxe şi impozite, însă beneficiază concomitent de diferite tipuri de asistenţă socială, ceea ce pune presiune nejustificată asupra resurselor bugetului de stat. Tocmai de aceea, considerăm că dacă va există o creştere mai substanţială a salariului minim, concomitent cu o reducere a fiscalităţii, atunci va exista un câştig în ceea ce priveşte creşterea valorii de consum pe piaţa românească, care a avut foarte mult de suferit în ultima vreme”, a afirmat Bogdan Hossu.

Acesta a precizat, totodată, că la ora actuală România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul salariului minim garantat în plată, trecând astfel în urma Bulgariei, informează Agerpres.

De asemenea, în ţara noastră nu sunt respectate prevederile Cartei Sociale Europene, potrivit căreia raportul dintre salariul minim naţional şi salariul mediu naţional trebuie să fie de 60%, sau de minimum 50% în situaţii de criză economică, însă în România acest raport este acum de numai 35%.