Nicolăescu: O armată de oameni taie frunza la câini şi cere şpagă în sistemul sanitar, în România

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi că trebuie reorganizat aparatul birocratic al sistemului sanitar, în care există o armată de oameni care taie frunză la câini şi cere şpagă şi atenţii, întregul sistem fiind mare consumator de resurse financiare. Nicolăescu a mai anunţat că va fi făcut auditul la toate spitalele publice din România, începând cu spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii.

RomaniaTV.net
21 mart. 2013, 11:18
Nicolăescu: O armată de oameni taie frunza la câini şi cere şpagă în sistemul sanitar, în România

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că sistemul sanitar lucrează „nefericit” în birocraţie şi a criticat activitatea caselor de sănătate care cer inutil unele acte doveditoare ale calităţii de asigurat, când legea „zice exact cine nu e asigurat”.

„Întrebaţi managerii de spitale cu ce se confruntă în relaţia cu casele. (…) De ce medicul de familie se duce în fiecare an să-şi contracteze serviciile de sănătate, el fiind în contract de ani de zile, şi la fiecare contractare i se cere un maldăr de hârtii. De ce? Ca acei oameni care ocupă locuri acolo să justifice că au de lucru. Încerc să vă spun cât de nefericit lucrează acest sistem”, a spus Eugen Nicolăescu.

CITEŞTE ŞI: Guvernul introduce COPLATA din APRILIE. Cât vor plăti pacienţii pentru serviciile de spitalizare

Ministrul Sănătăţii a apreciat că sistemul sanitar este „mare consumator de resurse financiare” şi a subliniat că sistemul sanitar ar trebui „să lucreze pentru cetăţean, nu pentru autosusţinerea lui”.

„Poate afirmaţiile mele sunt foarte tari, pentru unii neîndreptăţite, dar sunt şi o armată de oameni care taie frunză la câini, care cer bani, cer şpagă, cer atenţii. Ştiti aceste lucruri, asta este ţara în care trăim, dar trebuie să le lăsăm aşa la infinit?”, a mai declarat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu a vrut sa supere pe nimeni, ci a vrut să iasă în evidenţă mesajul că „puţinii bani – că sunt puţini – pe care îi avem, dacă şi pe aceia îi irosim, nu avem de ce să mai stăm aici, putem să plecăm acasă”.

Nicolăescu a mai spus că a încercat să facă reforma în sănătate în 2005 – 2008. „Au fost 60 de modificări ale legii şi nici cei din minister nu mai ştiu care e varianta finală. Sunt 1.000 de amendamente la legea din 2006. Insist că dacă acea lege ar fi aplicată în litera şi spiritul ei, multe din neajunsuri nu s-ar fi manifestat”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că în perioada următoare se va face audit la toate spitalele publice din România.

„Ca o noutate absolută, vom introduce audit la toate spitalele publice din România. Într-o primă etapă introducem audit public intern la toate spitalele publice din subordinea Ministerului Sănătăţii”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a precizat că auditul la spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii va fi făcut de MS cu surse atrase. Spitalele publice din afara reţelei Ministerului Sănătăţii îşi vor face audit public intern pe nivel ierarhic.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că la spitale vrea să introducă şi un chestionar de satisfacţie, „un chestionar anonim”, pentru a ştii care este părerea oamenilor.

„Vom avea un instrument de percepţie publică menit să ne ajute la decizii de îmbunătăţire a legislaţiei, a managementului”, a precizat Eugen Nicolăescu.

Totodată, ministrul Sănătăţii a anunţat că tot o noutate este şi introducerea obligatorie a liniilor de gardă la spitale.

„Spitalele de linia întâi vor avea două linii de gardă, iar celelalte vor avea o linie obligatorie, criteriu obligatoriu şi pentru spitale private”, a mai spus Eugen Nicolăescu.