Nicolăescu: Asiguratorul, introdus ca parte în negocierea despăgubirilor în caz de malpraxis

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, duminică, la şcoala de vară a PNL de la Constanţa, că, pentru prima dată, asiguratorul va fi introdus ca parte în negocierea dintre medic şi pacientul care se crede prejudiciat, în cazurile de malpraxis.

01 sept. 2013, 14:44
Nicolăescu: Asiguratorul, introdus ca parte în negocierea despăgubirilor în caz de malpraxis

„Legea de azi privind malpraxis-ul nu funcţionează corect şi atunci trebuie să o îmbunătăţim. Ce încercăm să facem aici? Când eu, pacient, sunt nemulţumit de un seviciu medical şi consider că m-a prejudiciat acel serviciu medical, pot să îmi cer drepturile: o despăgubire patrimonială, dacă mi-a produs o leziune şi mă costă sau cred eu că sunt îndreptăţit la aşa ceva, sau o despăgubire morală, sau amândouă, de la caz la caz”, a spus Nicolăescu.

El a menţionat că fiecare pacient, pentru el, face ce crede de cuviinţă, arătând, însă, că legea trebuie să ofere cadrul pentru accesarea mai multor variante.

Nicolăescu a arătat că pacientul nu va plăti expertul care se va pronunţa asupra eventualei erori medicale, plăţile în acest caz fiind suportate de asigurator.

„Noi încercăm următoarele variante: să-i oferim pacientului posibilitatea să se înţeleagă cu doctorul utilizând serviciile pe care le pune la dispoziţie asiguratorul, în sensul în care asiguratorul plăteşte un expert dacă e nevoie să spună – e sau nu e malpraxis sau în ce măsură s-a produs un prejudicu acelui pacient. Deci nu-l costă pe pacient, deci îi oferim această posibilitate”, a spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că asiguratorul va fi obligat să plătească despăgubirea, iar termenul pentru negocierea amiabilă pacient-medic va fi de şase luni.

„Îi oferim pacientului o sumă de despăgubire pe care asiguratorul de data aceasta este obligat să o plătească. Şi, lucrul cel mai important – oferim un termen în care să aibă loc înţelegerea, negocierea amiabilă: şase luni maxim. După şase luni, dacă nu s-a întâmplat asta, pacientul poate să se ducă la instanţă şi instanţa, sigur, după ani de zile, cum ştim că durează procesele în România, îi va spune: «Ai dreptul, nu ai dreptul, îţi dau un leu, o sută de lei sau nu-ţi dau nimic», de la caz la caz. Acesta ar fi esenţa malpraxis-ului şi e prima oară când introducem asiguratorul parte în acest proces”, a spus Nicolăescu.