Nevestele Mafioţilor: Tita Buccafusca a băut acid sulfuric după ce şi-a trădat familia mafiotă

Să fii soţie, mamă sau fiică de mafiot, mai ales din cea mai puternică mafie din lume, 'Ndrangheta, nu e deloc uşor, ci mai degrabă un trai periculos. Chiar dacă, aparent, nu au grija zilei de mâine, femeile din familiile mafiote nu duc o viaţă pe roze. Au puţine de spus în faţa bărbaţilor clanului, sunt timorate, mereu în pericol şi de cele mai multe ori ajung la disperare extremă. Iar când vor să rupă legăturile cu clanul mafiot, ajung de obicei "pe lumea cealaltă". Tita Buccafusca a fost încă o victimă a 'Ndrangheta.

31 oct. 2012, 08:43
Nevestele Mafioţilor: Tita Buccafusca a băut acid sulfuric după ce şi-a trădat familia mafiotă

Tita Buccafusca era soţia lui Pantaleone Mancuso, un mafiot în plină ascensiune al puternicului clan mafiot ‘Ndrangheta, din provincia Vibo Valentina. Ea se prezentase de bunăvoie la postul de poliţie din Limbadi pentru a denunţa activităţile mafiote din familia ei.

„Vreau să vorbesc cu un judecător. Sunt soţia lui Pantaleone Mancuso”, le-a spus direct autorităţilor italiene care luptau împotriva mafiei şi care îi includeau pe denunţători în programul naţional de protecţie a martorilor.

A fost urcată într-o maşină, însoţită de poliţiştii care au escortat-o până la sediul din Catanzaro, al Direcţiei Districtuale Antimafia (DDA), unde se aflau birourile anchetatorilor. Autorităţile italiene au înţeles imediat importanţa opţiunii ei, precum şi „seismul” din lumea mafiotă ce urma să îl provoace denunţul soţiei lui „Luni Scarpuni”, cum era supranumit soţul ei, şeful de necontestat al mafiei locale Nicotera. Fusese eliberat din închisoare, după ce ispăşise o pedeapsă cu închisoarea într-o afacere mafiotă, fiind plasat în schimb sub supraveghere specială.

Cu mafioţii din ‘Ndrangheta la masă

Tita a stat de vorbă cu un procuror, povestindu-i despre ceea ce auzise vorbindu-se acasă, între membrii clanului. În câteva ore de mărturisiri, anchetatorii şi-au dat seama că tot ce povestise până atunci însemna, de fapt, negarea vieţii ei. Destăinuirile o răvăşişeră aproape complet.

Ea ştia multe lucruri chiar din interiorul teribilei mafii ‘Ndrangheta. Stătuse adesea la aceeaşi masă cu mafioţii „grei” ai clanului şi aflase o mulţime de secrete ale acestuia. Destăinuirile ei erau făcute la câteva săptămâni după asasinarea lui Vincenzo Barbieri, unul dintre principalii dealeri de droguri, împuşcat la San Calogero, în martie, 2011. Este posibil ca Tita să fi dezvăluit fapte legate de acel asasinat ce implica clanul mafiot din care făceau parte soţul şi vărul său, Cosma Mancuso, zis şi „Michelina”.

Cei doi erau consieraţi a fi „pilonii” familiei mafiote, ramura ce se autointitula „clanul cel mai puternic” al ‘Ndrangheta din Vibonese. Organizaţia criminală, condusă de Michelina şi Luni, „domină incontestabil teritoriul său, controlează şi subjugă activităţile economice cele mai importante, în special în sectorul de turism, prin intermediul mai multor membri ai grupării mafiote, care servesc interesele şi obiectivele criminalităţii organizate”, după cum a scris presa italiană.

Bănuită de colaborare cu autorităţile de către familia mafiotă

Tita Buccafusca a murit în scurt timp după ce încercase să coopereze cu autorităţile antimafia. Ancheta asupra morţii ei a fost îngreunată prin faptul că nu existau, practic, probe evidente şi suspecţi, bănuindu-se că a fost vorba despre o sinucidere. Din lipsă de probe concrete, procurorii au instrumentat dosarul morţii ei pornind de la ipoteza unei instigări la sinucidere de către unii membri ai clanului mafiot.

În acea zi de aprilie, în 2011, când Tita se afla în birourile DDA, unii dintre membrii familiei ei, care nu mai ştiau nimic despre ea de câteva ore, intraseră la bănuieli şi se duseseră pe urmele ei la poliţie, pentru a-i preveni pe cei de-acolo că, în cazul în care ea va veni pentru a se oferi în calitate de colaborator, să nu fie luată în seamă, pentru că „suferă de tulburări psihice” şi, în consecinţă, „nu este o persoană credibilă”.

În seara aceleaşi zile, Tita s-a întors acasă, iar colaborarea ei cu autorităţile antimafia a fost întreruptă din faşă. În ziua de 16 aprilie, 2011, Tita se otrăvea cu acid sulfuric. Era încă în viaţă când a fost dusă la spitalul Vibo Valentia, dar starea i s-a agravat şi a fost transferată la Riuniti din Reggio, unde a murit în cele din urmă.

I s-a făcut necropsie, dar aceasta nu a oferit informaţii care să ajute la clarificarea circumstanţelor în care femeia s-a sinucis. Gestul ei a survenit într-un moment în care o serie de mafioţi au fost eliberaţi din închisori şi plasaţi în arest la domiciliu sau puşi sub alte interdicţii.