Nepotul cel mare al lui Mandela denunţă „minciunile” privind sănătatea bunicului său

Cel mai mare dintre nepoţii lui Nelson Mandela va depune plângere împotriva membrilor familiei care, potrivit lui, au minţit atunci când au afirmat că fostul preşedinte sud-african este "în stare vegetativă", a anunţat sâmbătă avocatul său.

07 iul. 2013, 13:27
Nepotul cel mare al lui Mandela denunţă „minciunile” privind sănătatea bunicului său

„Am primit instrucţiuni să (…) depunem plângere”, a declarat Gary Jansen, avocatul lui Mandla Mandela, citat de agenţia de presă SAPA. „Suntem în curs de formulare a unei plângeri” în scopul de a o depune luni, a precizat el.
Plângerea vizează membrii familiei care l-au atacat pe Mandla în justiţie în urmă cu aproximativ zece zile, într-un caz privind mormintele familiale.

„Ei au depus un recurs în urgenţă la tribunal şi au predat unele documente, în special privind sănătatea preşedintelui, care nu erau adevărate”, a declarat Jansen. „Credem că acest lucru trebuie să facă obiectul unei anchete”. Şaisprezece membri ai familiei au sesizat la 27 iunie justiţia pentru a obţine readucerea rămăşiţelor a trei copii ai lui Nelson Mandela – mutate în 2011 de Mandla – în satul Qunu(sud), unde vrea să fie înmormântat laureatul premiului Nobel pentru Pace, informează Mediafax.

Pentru a justifica urgenţa cererii lor, reclamanţii au afirmat că ilustrul lor bunic se află într-o „stare vegetativă permanentă” şi că, la sfatul medicilor, familia intenţionează să îl debranşeze de la aparatele care îl menţin în viaţă. Tribunalul le-a dat dreptate. Rămăşiţele celor trei au fost readuse la Qunu joi.

Mandla Mandela, care şi-a manifestat deja nemulţumirea, joi, într-o conferinţă de presă, a calificat, sâmbătă, decizia tribunalului drept o „parodie de justiţie”. „Dacă se confirmă că starea de sănătate a lui Madiba a fost folosită pentru a înşela justiţia, atunci aceasta va fi o zi tristă pentru noi toţi”, a adăugat el într-un comunicat.

Săptămâna trecută, membrii familiei au depus o plângere împotriva lui pentru „manipularea mormintelor” la un comisariat local. „Poliţia este în curs de finalizare a anchetei şi concluziile vor fi transmise unui judecător marţi, acesta urmând să decidă ce urmare va da”, a declarat sâmbătă pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei regionale, Mzukisi Fatyela, scrie Mediafax.

Aceste certuri interne au fost considerate „regretabile” de preşedinţie. Fostul arhiepiscop anglican al Cape Town şi laureat al premiului Nobel pentru Pace, Desmond Tutu, i-a rugat pe membrii familiei Mandela să „nu murdărească numele” eroului luptei antiapartaheid.