Nelson Mandela nu poate muri până ce „sufletul său nu va fi liniştit”

Agonia lui Nelson Mandela, aflat de mai multe zile în stare critică, se prelungeşte pentru că "sufletul său nu este liniştit", strămoşii săi fiind supăraţi din cauza certurilor din familie, spun unii şefi tradiţionali sud-africani, citaţi duminică de Sunday Times.

30 iun. 2013, 08:59
Nelson Mandela nu poate muri până ce „sufletul său nu va fi liniştit”

Sufletul lui Mandela nu este liniştit. Strămoşii vor fi mulţumiţi doar atunci când rămăşiţele pământeşti ale familiei Mandela vor fi îngropate din nou la Qunu. Numai atunci Tata (părinte) se va elibera„, a declarat publicaţiei săptămânale menţionate un şef tradiţional din ţinutul natal al ”părintelui naţiunii”, în sud-estul Africii de Sud, scrie Agerpres.

Rămăşiţele pământeşti la care se referă sunt cadavrele celor trei copii ai lui Nelson Mandela – Makaziwe, moartă în 1948, la nouă luni, Thembekile, mort în 1969, la 24 de ani, şi Magkatho, mort în 2005, la 55 de ani -, care au fost îngropaţi la Qunu, satul în care a copilărit simbolul luptei anti-apartheid, şi transferaţi de Mandla, nepotul fostului primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, la Mvezo, satul natal al bunicului său, în 2011.

Mandla, 38 de ani, este şeful familiei şi şeful tradiţional din Mvezo din 2007, numărându-se şi printre deputaţii ANC, partidul de la putere. El a fost dat în judecată vineri de 16 membri ai familiei. Potrivit presei locale, ei cer readucerea celor trei sicrie la Qunu, unde sunt îngropaţi părinţii lui Nelson Mandela şi unde doreşte să fie înhumat şi fostul preşedinte sud-african.

Nelson Mandela, 94 de ani, este internat din 8 iunie la un spital din Pretoria cu o nouă recidivă a unei infecţii pulmonare şi se află în stare critică de o săptămână. Medicii au anunţat joi o uşoară ameliorare a sănătăţii sale, în contextul în care ţara se aştepta la ce-i mai rău.

Un alt şef tradiţional a spus în Sunday Times că ambulanţa care îl transporta pe Mandela la spital pe 8 iunie a făcut pană fiindcă fostul preşedinte nu voia să fie spitalizat, ci dorea să moară. „Ar trebui ca Mandela să fie dus la Qunu să părăsească liniştit această lume în loc să fie menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor la Pretoria”, a spus el.