Nelson Mandela are infecţie pulmonară. Soţia sa dezvăluie în premieră adevărul despre boala lui

Testele medicale de rutină pentru care s-a spus, oficial, că fostul preşedinte sud-african, Nelson Mandela, merge la spital "ca în fiecare an" s-au dovedit a fi, de fapt, o internare de urgenţă din cauza unei infecţii pulmonare de care suferă emblematicul lider sud-african.

RomaniaTV.net
11 dec. 2012, 18:04
Nelson Mandela are infecţie pulmonară. Soţia sa dezvăluie în premieră adevărul despre boala lui

Soţia lui Nelson Mandela, Graca Machel, care îl supraveghează împreună cu medicii la Spitalul Militar din Pretoria, de patru zile, a declarat, marţi, pentru postul de ştiri al Televiziunii Sud-Africane, eNews Central Africa, că Mandela, care a împlinit 94 ani, are o infecţie pulmonară şi că „starea lui de spirit este din ce în ce mai proastă”, dezvăluie Daily Mail.

Să-l vezi îmbătrânind este un sentiment dureros. Înţelegi şi ştii că aşa este viaţa„, a spus Graca, vădit emoţionată, lăsând să se înţeleagă că Mandela s-ar putea să nu îşi mai revină din această boală. 

Nepoata fostului lider african, Ndileka, a făcut la rândul ei declaraţii asemănătoare celor ale Gracei, adăugând că Mandela „îşi acceptă boala” aşa cum este. „Vine o vreme când trebuie să te împaci cu gândul că (boala, n.r.) face parte din bătrâneţe şi din viţa fiecărui om. El acceptă asta”, a spus Ndileka.

Închisoarea i-a ros plămânii

Plămânii lui Mandela au fost şubreziţi în urma celor 27 de ani cât luptătorul împotriva apartheid-ului a stat în închisoare. A făcut tuberculoză, iar în 1985 a suferit o operaţie de cancer la prostată. În 2001, Mandela a urmat, timp de şapte săptămâni, radioterapie pentru cancerul de prostată, pe care l-a învins în final. În ianuarie 2011, el a fost internat la spital pentru a fi tratat de o viroză respiratorie acută.

Dar toate acestea nu s-au spus oficial, autorităţile sud-africane manifestând discreţie asupra stării de sănătate a fostului preşedinte şi, oficial, spunând ori de câte ori Mandela ajugea în spital, că „îşi face teste medicale de rutină”. Acum, pentru prima dată, membri ai familiei sale au făcut mărturisiri despre adevărata lui stare de sănătate.

Simbolul păcii pe tot globul

Popularitatea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud este foarte mare atât în ţară, cât şi pe glob, încât fiecare mişcare a sa este urmărită cu atenţie şi interpretată. Fostul avocat a devenit preşedintele Africii de Sud în 1994 şi simbol al luptei împotriva regimului de apartheid, precum şi un simbol al păcii şi reconcilierii pe tot globul.

Ultima lui apariţie publică a fost în 2010, când ţara sa a găzduit Cupa Mondială la Fotbal. De atunci, s-a retras cu familia în locurile natale, în satul Qunu, din regiunea Transkei, unde i s-a adus şi o echipă de medici care să îl supravegheze în permanenţă.