Neamţu ATACĂ din nou: MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire

Reprezentanţii Partidului Noua Republică (PNR) îi acuză pe cei ai Forţei Civice că cer ieşirea partidului din negocierile din cadrul ARD, PNR apreciind că "MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire pentru electoratul de dreapta, care aşteaptă cu adevărat o schimbare din temelii".

RomaniaTV.net
10 sept. 2012, 09:02
Neamţu ATACĂ din nou: MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire

Într-un articol publicat luni pe site-ul Noua Republică, această formaţiune precizează că duminică s-a mai consumat un episod din negocierile din cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD), mai exact discuţiile din cadrul comisiei tehnice, la care reprezentanţii Partidului Forţa Civică (PFC) nu s-au prezentat.

Iată faptele: în euforia simulacrului de alegeri de vineri, câţiva din mulţii vicepreşedinţi ai PFC, proaspeţi colegi ai unor traseişti din tot spectrul politic, şi-au luat prea în serios rolurile şi au pretins nici mai mult nici mai puţin decât ca Noua Republică să părăsească masa negocierilor din Alianţa România Dreaptă, întrucât «discuţia trebuie purtată numai între partide politice». Există două variante: fie MRU nu-şi controlează prea bine oamenii din conducerea partidului, fie gestul este făcut cu ştiinţa sa„, susţine Noua Republică.

Potrivit sursei citate, Ungureanu ştie că există o decizie a Tribunalului Bucureşti care dispune înregistrarea PNR în Registrul Partidelor, după cum există o intervenţie a unui contestatar care mută dosarul la Curtea de Apel pentru următoarele săptămâni. Noua republică mai arată că Ungureanu ştie că semnăturile pentru Noua Republică au fost strânse pe bune, cinstit, la minus 10 grade, în timp de iarnă, din peste 21 de judeţe; că „statul român comite un abuz la adresa dreptului la asociere a 30.000 de cetăţeni (numărul de semnături din dosar), tergiversând eliberarea unor documente”; că Noua Republică e un partid născut, iar nu făcut sau contrafăcut.

Noua Republică acuză echipa lui Ungureanu că cere ieşirea PNR de la masa negocierilor dreptei.

„Dincolo de acest episod care cred că va fi depăşit, cred că MRU devine din ce în ce mai mult o dezamăgire pentru electoratul de dreapta, care aşteaptă cu adevărat o schimbare din temelii a clasei politice. Ezitările lui MRU din ultima vreme mă fac să cred că nu are capacitatea de a găsi totdeauna poziţia corectă pentru a ajuta la îndeplinirea acestui deziderat major al anului 2012. Domnia sa a ezitat timp de o lună să plece din PNL şi a cochetat nu mai puţin de două luni cu ideea de a intra în PDL. A ratat şansa de a lupta din interiorul PNL pentru a se profila ca o alternativă la leadership-ul dezastruos al lui Crin Antonescu. După ce a făcut campanie pentru candidaţii PDL la alegerile locale, a aşteptat să i se pună pe tavă conducerea PDL-ului, partid din care nu a făcut niciodată parte şi de care nu îl leagă decât cele două luni de prim-ministeriat. Cum «ungurenii» s-au dovedit a fi prea puţini, în cele din urmă, a decis preluarea unui partid din cimitirul formaţiunilor politice, mişcare discutabilă din punct de vedere etic şi politic. Drumul pe scurtătură vine cu riscuri inerente. Încropirea în grabă a unei echipe, culeasă fără discriminare din tot spectrul politic (y compris UNPR), precede momentul în care propriul rol de partener al reconstrucţiei dreptei va fi pus la îndoială”, se arată în articolul publicat pe site-ul Noua Republică.

În acesta se mai arată că „parte din oamenii adunaţi la grămadă în PFC sunt foşti membri Noua Republică, care la un anumit moment clamau lipsa de principii, contestau conducerea lui Mihail Neamţu şi cereau nici mai mult nici mai puţin dizolvarea structurilor de conducere pentru a se cocoţa în cele «reformate»”.

Noua Republică mai arată că la vârful Partidului Forţa Civică sunt persoane „racolate în grabă” de la PSD, PRM, UNPR, PDL şi care sunt urmărite de „episoade de dizidenţă de mucava”.

„Absenţa unor repere doctrinare solide în documentele PFC este evidentă. Raportarea obsesivă la «centru» (în locul unei poziţionări explicite pe dreapta spectrului politic) face din acest partid locul în care poziţia post-ideologică se îmbină în mod sordid cu personaje cel puţin atipice, venite din toate părţile spectrului politic. (…) Forţa Civică a pornit cu stângul şi de mână cu stânga. Tolerarea traseismului doctrinar în rândurile propriului partid reprezintă o abatere gravă de la principiile pe bază cărora ar trebui reconstruită clasa politică din România (principiu de altfel asumat şi în cadrul ARD odată cu semnarea manifestului comun). Cetăţenii aşteaptă de la partidele de dreapta oameni noi şi integri, cu cariere remarcabile şi soluţii pentru viitorul României. Ce primesc în schimb? Reciclarea unor politicieni marginalizaţi în fostele lor partide”, mai susţine Noua Republică.

Într-un alt text, semnat de Mihail Neamţu, se arată că Forţa Civică ar fi presupus atragerea forţelor de dreapta din societatea civilă.

„Liga cinică a traseiştilor nu entuziasmează pe nimeni. Electoratul dreptei e inteligent şi nu poate fi păcălit. El vrea figuri noi care întrupează valori şi propun politici concrete de relansare economică. Va fi un fost ministru PSD al Sănătăţii de acord cu introducerea standardelor de procedură, de cost şi de calitate propuse de Noua Republică? Exclus. Domnul Ungureanu este o personalitate în care milioane de români şi-au pus speranţa. Echipa lui MRU trebuia să fie la fel de credibilă ca şi liderul. Este? Sub presiunea timpului, MRU a fost obligat să accepte soluţii neinspirate. Păcat. Timpurile excepţionale impun pesemne măsuri excepţionale”, adaugă liderul Partidului Noua Republică.

El menţionează că îl revoltă şi îl deprimă faptul că oameni care, în 2009, îl plimbau pe Mircea Geoană la casa lui Sorin Ovidiu Vîntu vor să reprezinte suflul nou al dreptei.

„Domnul Ştefan Pirpiliu a făcut nişte declaraţii ambiţioase – mă întreb de ce a plecat din PDL abia acum trei săptămâni? Noua Republică a refuzat din principiu – iar domnul Vasile Blaga ştie asta – practica prozelitismului. Încrederea între parteneri se câştigă plecând de la loialitate. O nouă politică presupune căutarea tipului de om vrednic şi priceput, întotdeauna loial unor valori şi partide cu principii şi doctrină (iar nu doar loial sie-şi)”, încheie Neamţu.

Preşedintele Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, a comentat pe Facebook înfiinţarea partidului lui Mihai-Răzvan Ungureanu, Forţa Civică. Folosindu-se de o parabolă noutestamentară, Neamţu îi aminteşte că „nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi”, referire la faptul că unii din liderii partidului nou înfiinţat au în spate ani buni de activitate în alte partide politice.

Neamţu îi aminteşte lui Ungureanu una din pildele lui Isus ce apare în Evangheliile sinoptice: „Iisus le-a spus lor şi o pildă: Nimeni, rupând petic de la haină nouă, nu-l pune la haină veche, altfel rupe haina cea nouă, iar peticul luat din ea nu se potriveşte la cea veche.”

Neamţu nu se opreşte aici oferindu-i lui Ungureanu întreaga pericopă biblică. „Şi nimeni nu pune vin nou în burdufuri vechi, altfel vinul nou va sparge burdufurile; şi se varsă şi vinul şi se strică şi burdufurile. Ci vinul nou trebuie pus în burdufuri noi şi împreună se vor păstra”, scrie liderul Noii Republici.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost ales, vineri, la Convenţia Naţională al partidului Forţei Civice, preşedinte al acestui partid, cu 944 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”, el fiind singurul candidat.

La prezentarea candidaturii sale la funcţia de preşedinte al partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că acest partid s-a născut prin generozitate şi nu va ceda loc intereselor de grup, ci se va angaja la construirea unei Românii „aşa cum trebuie” în secolul XXI.

„Prin generozitate s-a născut partidul acesta, prin generozitate va merge mai departe, înţelegând fiecare dintre membrii săi că nu este vorba de a ceda loc intereselor de grup, ci e vorba de a se angaja împreună cu toţi colegii de partid la construirea unei Românii aşa cum ar trebui să fie în secolul XXI într-o Europă unită”, a spus Ungureanu.

El a arătat că responsabilitatea Forţei Civice este să stea împotriva celor care vor răul ţării, naţiunii şi să ofere soluţii.

„Nu avem voie să fim inerţi. Nu avem voie să asistăm la felul în care o putere dezarticulată încearcă să nenorocească o ţară şi o naţiune, democraţia şi libertăţile cetăţenilor. Responsabilitatea noastră este să stăm împotriva celor care vor răul nostru şi de a oferi politic. (…) Demnitatea, responsabilitatea civică, loialitatea faţă de ţară şi naţiune sunt valorile în care credem”, a mai spus Ungureanu.

El a arătat că îi invită pe români să fie alături de partidul Forţa Civică şi că va încerca să fie aşa cum doresc românii.

„Vă invit, dragi români, să fiţi alături de noi, voi încerca să fiu aşa cum vreţi dumneavoastră. În spatele meu se află 22 ani de profesorat, peste 14 ani de activitate politică în ţară şi străinătate, se află zile întregi de muncă şi de forţă rezumată în partidul Forţa Civică. Vă cer să investiţi încredere în partidul Forţa Civică”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.