Naufragiul navei Costa Concordia : urme de cocaină în părul căpitanului navei

Urme de cocaină au fost găsite pe un fir de păr recoltat de la căpitanul navei Costa Concordia, potrivit avocaţilor care îi reprezintă pe supravieţuitori. Medicul specialist care a  făcut analizele pentru anchetă a scris însă în raport că nu a găsit urme de droguri în probele de urină şi păr.

RomaniaTV.net
19 feb. 2012, 10:10
Naufragiul navei Costa Concordia : urme de cocaină în părul căpitanului navei

Căpitanul navei Costa Concordia, care a eşuat pe un banc de nisip pentru că a trecut prea aproape de Insula italiană Giglio, „ca să-i salute pe locuitorii acesteia”, se află în arest la domiciliu, în locuinţa sa din apropiere de Napoli.

Francesco Schettino, în vârstă de 52 de ani, este anchetat pentru ucidere din culpă şi abandonarea navei, atunci când aceasta a lovit o stâncă în apropiere de coasta italiană, la 13 ianuarie . Tragedia a făcut 32 de morţi, inclusiv 15 persoane ale căror cadavre nu au fost găsite încă.

Grupul italian pentru protecţia consumatorului, Codacons, care îi reprezintă pe unii supravieţuitori, susţine că probele de ADN au fost luate la 17 ianuarie, adăugând că rezultatele sunt „foarte ciudate”. Acesta le-a cerut procurorilor să ordone un alt test pentru a vedea dacă probele au fost contaminate, manipulate greşit în mod accidental sau schimbate.

Pe parcursul anchetei, Schettino a fost acuzat că a abandonat nava înainte de a organiza operaţiunile de salvare a pasagerilor şi a încălcat astfel regula care spune că un căpitan de vas este ultimul care părăseşte nava în caz de dezastru.

De asemenea, 39 de pasageri de pa nava Costa Concordia au depus o plângere în care au cerut despăgubiri companiei din care face parte nava şi ar urma să primească, dacă Schettino se va face vinovat de toate acuzaţiile, despăgubiri în valoare totală de 520 de milioane de dolari.

În plus, Schettino a fost acuzat de către anchetatori că nu a spus adevărul despre tot ce s-a petrecut în seara accidentului,  în primele declaraţii pe care le-a făcut în cadrul anchetei privind cauzele dezastrului. Dacă va fi găsit vinovat, Schettino riscă o pedeapsă de până la 2.500 de ani de închisoare.