NASA confirmă descoperirea unei planete care poate susţine viaţa

Telescopul Kepler de la NASA a descoperit prima lume extraterestră aflată în zona locuibilă a soarelui ei, unde temperaturile pot permite existenţa apei lichide. Telescopul a mai descoperit şi 1.000 de noi candidate la titlul de planetă, au anunţat luni cercetătorii.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 17:03
NASA confirmă descoperirea unei planete care poate susţine viaţa

Telescopul a descoperit în cele 16 luni de funcţionare 2.326 de posibile planete.

Planeta care ar putea fi locuibilă, prima observată de Kepler, orbitează un soare asemănător cu al nostru. Ea a fost denumită Kepler 22-b şi se află la circa 600 de ani lumină faţă de noi.

Raza sa este de 2.4 ori mai mare ca a Pământului, iar cele două planete au temperaturi asemănătoare. Dacă efectul de seră de pe Kepler-22b funcţionează ca pe Pământ, atunci temperatura medie de la suprafaţa sa ar fi de 22 de grade Celsius.

Observatorul Kepler a fost lansat în martie 2009 cu scopul de a căuta planete similare Terrei, în zonele locuibile ale stelelor, unde ar putea exista apă lichidă şi, prin urmare, viaţă.

Descoperirea vine la numai o săptămână după ce The National Optical Astronomy Observatory a anunţat descoperirea lui Kepler-21b, o nouă planetă de dimensiunea Pământului, care se află la doar 352 de ani lumină faţă de noi. Această planetă nu ar putea, însă, găzdui viaţă, întrucât temperaturile sunt extrem de ridicate.