Muşcătura care orbeşte. Căpuşele au invadat parcurile din Capitală

În Bucureşti ameninţarea este destul de mare, iar problemele sunt abia la început: specialiştii spun că ele sunt active din luna mai până în iulie. Muşcătura de căpuşă poate provoca boala Lyme, denumită şi "a celor 1.000 de feţe", care afectează pielea, încheieturile şi sistemul nervos. Situaţia este critică, deoarece de la o singură muşcătură, victima poate paraliza sau orbi.

RomaniaTV.net
17 apr. 2012, 10:29
Muşcătura care orbeşte. Căpuşele au invadat parcurile din Capitală

Un raport al Comisiei Interminesteriale de Sănătate Publică arată că situaţia este critică în Capitală, unde este nevoie urgent de un tratament pentru combatarea căpuşelor. Deratizarea este însă făcută în zadar.

„Într-un mod realist mi-a explicat că ritmul în care lucrau nu e egal cu ritmul în care căpuşele se multiplică din cauza animalelor fără stăpân din parcuri”, a explicat, la România TV, Mihai Atănăsoaie, fost prefect al Capitalei.

„E o anatema care se aruncă asupra câinilor comunitari şi când sunt ţânţari, şi că sunt gropi şi că au apărut căpuşe”, a spus Marius Marinescu, preşedinte de onoare al Federaţiei de Protecţia Animalelor şi a Mediului.

Iubitorii de animale îşi amintesc ce probleme le-au provocat căpuşele în anii trecuţi.

„Din cauza căpuşelor a făcut o boală care se numeşte babesioză, s-a cam repetat povestea asta, există un tratament, se tratează de aşa ceva, dar am senzaţia că tratamentul fiind puternic, s-ar putea să atace ficatul câinelui”, a declarat un proprietar de câine.

Boala pe care o transmit căpuşele se numeşte Lyme. Ea este denumită şi „boala cu 1.000 de feţe” pentru că poate mima simptomele a aproximativ 200 de alte afecţiuni. În anul 2011, 861 de români s-au infectat cu Lyme, cu 52% mai mulţi faţă de anul precedent.