Mungiu, ironic la adresa lui Sergiu Nicolaescu: A călărit în filme, cu replici din cartea de istorie

Cristian Mungiu, regizorul care în acest an a fost premiat la Festivalul de la Cannes pentru cel mai bun scenariu, aduce critici acide generaţiei lui Sergiu Nicolaescu. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, tânărul cineast a reacţionat dur la criticile pe care tinerii regizori le primesc în ultima vreme. "Dacă doar ai călărit în filme cu replici din cartea de istorie, e bine să fii mai rezervat în aprecieri", a spus regizorul.

RomaniaTV.net
27 oct. 2012, 09:06

Regizorul Cristian Mungiu a fost laureat cu Palme d’Or” la Cannes, în 2007, pentru filmul „4, 3, 2”, iar anul acesta a fost premiat din nou, pentru scenariu, cu „După dealuri”, peliculă premiată şi pentru interpretare feminină.

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, el a reacţionat dur la criticile pe care regizorii le primesc de la predecesorii lor, vechii actori şi regizori susţinând că producţiile tinerilor nu se ridică la anvergura filmului regizat. Printre aceştia se numără şi Sergiu Nicolaescu, care nu a fost iertat de tânărul regizor.

Am toată simpatia pentru actorii populari de pe vremea Albumului Duminical” şi, sincer, nu e vina lor că-şi dau cu părerea dacă sunt întrebaţi – însă ce competenţă au ei în chestiunea cinematografică şi ce relevanţă au comentariile lor?

I-aţi întrebat vreodată, de curiozitate, pe oamenii ăştia, ce filme din istoria cinematografului au văzut ei, ce cărţi despre arta asta au citit? Dacă doar ai călărit în filme cu replici din cartea de istorie, e bine să fii mai rezervat în aprecieri„, a spus Cristian Mungiu.