MS: Pacienţii care s-au vaccinat antigripal în noiembrie 2011 nu au probleme de sănătate

Consilierul ministrului Sănătăţii, conf. dr. Molnar Geza, a declarat joi că a fost oprită campania de vaccinare până ce se vor verifica toate loturile cu vaccin antigripal. 700.000 de doze de vaccin antigripal, din cele un milion achiyiționate de Ministerul Sănătății, au fost retrase de pe piață.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 14:42
MS: Pacienţii care s-au vaccinat antigripal în noiembrie 2011 nu au probleme de sănătate

„Începând din 6 ianuarie, Institutul Cantacuzino a sesizat MInisterul Sănătății că la două loturi cu vaccin antigrial au apărut modificări de parametri. Am decis să stopăm campania de vaccinare pâna ce se verifică toate loturi. Din totalul de 18 loturi, 14 au fost verificate. Până vineri se vor termina de verificat și celelate patru loturi, după care vom retrage vaccinul de pe piață„, a declarat doctorul Molnar Geza.

Oficialul a dat asigurări că cei care s-au vaccinat antigripal nu au probleme de sănătate. „Cei care s-au vaccinat în luna noiembrie 2011 nu au probleme de sănătate, nu prezintă reacții adverse, alergii, pentru că până pe data de 6 ianuarie, probele luate de la vaccin au fost fost conforme standardelor de calitate”, a mai spus Molnar Geza.

Ministerul Sănătăţii a plătit aproximativ 10 milioane de lei pentru un milion de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2011-2012. Aproape jumătate din cantitate a fost utilizată. Specialiştii de la Institutul Cantacuzino fac analiza seriilor de vaccin produse, astfel încât până la sfârşitul săptămânii să existe o situaţie a tuturor produselor din sistem.

În urma verificărilor începute în 6 ianuarie, specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că alte şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, au o concentraţie scăzută a tulpinei B. Alte 350.000 de doze au aceeaşi problemă, numărul total al vaccinurilor cu concentraţie scăzută a tulpinei B ajungând astfel la 700.000.

Vaccinurile antigripale sunt deja oprite de la administrare începând de luni, în urma unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii.