Motivul pentru care de peste 75 de ani BEBELUŞII din Finlanda dorm într-o cutie de CARTON FOTO

De peste 75 de ani, din 1938, bebeluşii din Finlanda dorm într-o cutie de carton primită de la stat. Fiecare mamă din această ţară primeşte la naştere o cutie specială, cu toate produsele de care are nevoie un nou-născut, pornind de la haine, aşternuturi şi jucării până la produse de folosit în baie şi chiar o saltea de mici dimensiuni. Mai mult, ei sunt lăsaţi să doarmă în această cutie. Potrivit multor experţi, acesta pare să fie motivul pentru care Finlanda are una dintre cele mai mici rate ale mortalităţii infantile.

04 iun. 2013, 14:51

Este o tradiţie în Finlanda ca fiecare copil să aibă un start egal în viaţă. Astfel, guvernul oferă un cadou fiecărei mămici care naşte, un pachet maternal, potrivit BBC.

Citeşte şi Finlanda: Banderole şi microcipuri pentru străini

Acesta conţine haine, un sac de dormit, haine pentru afară, şamponuri şi săpunuri special, scutece, termometru, aşternuturi şi chiar o saltea de mici dimensiuni. Mai mult, cu salteau pusă pe fundul cutiei de carton, acesta devine primul pat al noului-născut.

Copii obişnuiau să doarmă în acelaşi pat cu părinţii, dar li s-a recomandat să renunţe la acest obicei. Astfel, cutia de carton a fost introdusă pentru a încuraja oamenii să îşi lase bebeluşii să doarmă separat de ei„, a delcarat Panu Pulma, un profesor al Universităţii de Istorie din Helsinki.

Citeşte şi Bebeluşii din Scoţia primesc la naştere câte un CD cu muzică clasică VIDEO

Mamele au posibilitatea să aleagă lucrurile din cutie sau să primească un ajutor de 140 de euro. Cu toate acestea, peste 95% dintre gravide aleg prima variantă, datorită tradiţie, dar şi faptului că ceea ce găsesc în pachet are o valoare mult mai mare.

Povestea începe în 1938, când ţara avea una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii infantile, guvernul oferind acest ajutor doar mamelor cu venituri mici. Acest lucru s-a schimbat în 1949, când fiecare mamă a avut dreptul la această cutie specială.

Cu toate obiectele din pachet au fost schimbate de-a lungul anilor, autorităţile au încercat să ofere tot ceea ce este necesar pentru o bună dezvoltare a bebeluşului. Mai mult, biberonul a fost scos din cutie acum câţiva ani, pentru a promova alăptatul la sân. Fiecare mamă păstrează cutia copilului drept amintire pentru toată viaţa. 

Citeşte şi România va primi 10 milioane de euro de la UE pentru distribuirea de fructe în şcoli