Morar şi Pivniceru, prima judecată la CCR

Curtea Constituţională se reuneşte, pentru prima oară, în noua formulă, din care fac parte şi fostul şef al DNA, Daniel Morar, şi fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru. Judecătorii sunt chemaţi la prima şedinţă publică în noul format, iar pe ordinea de zi sunt zeci de sesizări, multe dintre ele legate de Agenţia Naţională de Integritate.

RomaniaTV.net
13 iun. 2013, 07:47
Morar şi Pivniceru, prima judecată la CCR

Plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) s-a întrunit, joi, în prima şedinţă publică după reînnoirea componenţei cu trei judecători – Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, reales recent în această funcţie pentru un mandat de trei ani, a deschis şedinţa publică în care membrii Curţii vor judeca 24 de excepţii ridicate în instanţe.

Presa a avut acces la prima şedinţă publică a CCR în noua componenţă doar aproximativ zece minute, iar la final Augustin Zegrean le-a spus glumind jurnaliştilor: ”Ne vedem peste trei ani”.

Judecătorul Augustin Zegrean a fost reales, luni, preşedinte al Curţii Constituţionale a României pentru un mandat de trei ani.

Tot luni Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au depus, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale, în faţa şefului statului, Traian Băsescu, şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.

Daniel Morar a fost numit judecător CCR de preşedintele României, Mona Pivniceru, din partea Senatului, şi Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputaţilor.

Aceştia i-au înlocuit pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat oficial mandatul în data de 8 iunie.

Potrivit Constituţiei, CCR se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii de la Curtea Constituţională sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.

Înnoirea Curţii cu o treime din numărul judecătorilor are loc din trei în trei ani, potrivit art. 142 alin.(5) din Constituţie şi art.5 alin.(3) din legea organică a CCR. Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, Curtea are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit