Mona Pivniceru A DEMISIONAT din magistratură. CSM trebuie să ia act de demisie

Mona Pivniceru, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propusă pentru postul de ministru al Justiţiei, a demisionat luni din magistratură, informează România TV.

RomaniaTV.net
20 aug. 2012, 12:11
Mona Pivniceru A DEMISIONAT din magistratură. CSM trebuie să ia act de demisie

Cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratură a fost întregistrată luni. Potrivit CSM, Pivniceru a solicitat să se ia act de demisia ei din magistratură începând cu data de 20 august.

Plenul CSM urmează să ia act de demisia judecătoarei, urmând ca ulterior preşedintele României să semneze decretul prezidenţial de eliberare din funcţie. 

Cristi Danileţ, membru CSM, a declarat la România TV, că, în urma deciziei de a demisiona, Mona Pivniceru iese de sub jurisdicaţia CSM, „devine persoană privată” şi poate exercita o funcţie politică cum este cea de ministru „fără nici un fel de probleme”.

CSM trebuie să ia act de această demisie pentru a se putea înainta propunerea de eliberare din funcţie către preşedintele ţării care trebuie să emită un decret de eliberare din funcţie. După ce se emite acel decret, persoana este liberă de sistemul justiţiar. (…) Demisia din magistratură produce efecte numai când preşedintele ţării semnează decretul de eliberare din funcţie şi acesta apare în Monitorul Oficial. Ori acest lucru se poate face numai dacă CSM trimite actele la domnia sa„, a precizat Danileţ.

El a precizat că membrii CSM se pot întruni marţi pentru a lua act de demisia Monei Pivncieru, iar dacă nu este posibil, miercuri este programată o şedinţă în care se va face acest lucru.

„Conform prevederilor art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, cu excepţia celor stagiari. Pe cale de consecinţă, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca persoana aflată într-o atare situaţie să nu mai aibă calitatea de magistrat, trebuie ca cererea de demisie să fie prezentată Plenului CSM, reunit în şedinţă. Ulterior, hotărârea Plenului se transmite Preşedintelui României în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie, decret ce se publică în Monitorul Oficial. Data eliberării din funcţia de magistrat este data publicării decretului în Monitorul Oficial”, a precizat şi CSM, într-un comunicat de presă.

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii urma să ia în discuţie, miercuri 22 august, demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcţia de membru ales al CSM.

Judecătoarea Mona Pivniceru – reprezentanta magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii – şi-a dat demisia în 8 august din funcţia de membru al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiţiei.

Joi, Mona Pivniceru a declarat că se gândeşte până luni 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru postul de ministru al Justiţiei, după ce România TV a publicat mai multe imagini cu aceasta intrând în maşina lui Andrei Năstase. Spre seară, însă, judecătoarea a afirmat că nu ia în calcul varianta retragerii, argumentând că nu e nimic „incriminant” în faptul că îşi „desfăşoară viaţa la fel ca alţii”.

Premierul Victor Ponta declara însă că Mona Pivniceru i-a spus că nu renunţă la postul de ministru al Justiţiei şi nu îşi retrage demisia din CSM, el precizând că, în aceste condiţii, nu îşi retrage propunerea privind numirea acesteia la MJ.

În 6 iulie, Secţia pentru judecători a CSM a respins, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru. CSM arăta că detaşarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcţii, inclusiv în cele de demnitate publică numite, este inadmisibilă şi, în consecinţă, a respins cererea de detaşare la Ministerul Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a criticat, luni, CSM, acuzând faptul că această instituţie are un calendar politic pe care el îl regretă şi apreciind că acest fapt este în dezavantajul imaginii Justiţiei.