Moldova, sub imperiul zăpezilor. Ninsoarea s-a oprit, dar drumurile rămân blocate

Urgie în nordul Moldovei! Zeci de sate sunt izolate de aproape o săptămână din cauza troienelor înalte de câţiva metri. Bolnavii aşteaptă ore la rând, în dureri crunte, ajutor de la medici, pentru că zeci de drumuri sunt blocate. La fel şi şoferii, care stau de zile întregi înţepeniţi în nămeţi. De la meteorologi, veştile sunt la fel de proaste, mâine sudul şi estul ţării ar putea intra sub cod portocaliu de viscol.

18 dec. 2012, 16:47
Moldova, sub imperiul zăpezilor. Ninsoarea s-a oprit, dar drumurile rămân blocate

Gravidele nasc acasă, copiii suferă fără ajutor din partea medicilor, iar zeci de oameni se roagă ca militarii să-i ducă la o şedinţă de dializă. Acesta este nordul Moldovei din ultimele zile, unde zeci de drumuri au fost închise din cauza nămeţilor, iar în unele zone de-abia pot răzbate utilajele pe şenile sau elicopterele.

În Botoşani, un copil de 3 ani care suferise arsuri a fost salvat cu un atv pe şenile. Pompierii şi medicii au mers până la el prin nămeţi înalţi de câţiva metri.

În judeţul Suceava, o fetiţă de nouă luni care s-a opărit a fost salvată în urma unei operaţiuni foarte dificile. Pompierii au trebuit să meargă 50 de km prin nămeţi înalţi şi de 3 metri. Intervenţia a fost extrem de dificilă din cauza vântului care bătea cu putere, dar şi din cauza vizibilităţii reduse.

Tot în Botoşani, o tânără care născuse un copil mort a fost salvată de pompieri cu un utilaj cu şenile. Femeia sângera puternic şi trebuia să ajungă neapărat la spital. O femeie din localitatea Podeni, care trebuia să ajungă la dializă, a fost dusă cu sania la spital.

Deşi ninsoarea s-a oprit de două zile, 20 de drumuri judeţene sunt încă înzăpezite în Botoşani. Oamenii care au rămas cu maşinile în nămeţi s-au revoltat din cauză că situaţia lor nu s-a rezolvat nici până acum. Şoferii s-au revoltat şi aproape l-au luat la bătaie pe un director de la Drumuri Naţionale care a venit în mijlocul lor.

În judeţul Bacău nu a nins la fel de tare ca în Suceava şi Botoşani, dar în anumite situaţii tot a fost nevoie de intervenţia autorităţilor. Jandarmii băcăuani au mers trei ore prin zăpadă să-i ducă mâncare şi apă unui bătrân imobilizat la pat.